KOMENTAR EKSPERTA

Zlatan Bajramović za "Avaz”: Sve je išlo protiv Njemačke

Moguće da su Španci kalkuli rali, ali to je dozvoljeno, smatra naš fudbalski stručnjak

Zlatan Bajramovic. KSC

Piše: A. Vatreš

3.12.2022

Ispadanje četverostrukog svjetskog prvaka Njemačke je sigurno najveće iznenađenje dosadašnjeg Svjetskog prvenstva u Kataru. „Elf“ je drugi Mundijal zaredom zapeo u grupnoj fazi, što je izazvalo veliko razočarenje njemačke javnosti.


Treba i sreće

Naš bivši reprezentativac, a sadašnji trener-asistent u njemačkom drugoligašku Karlsrueu, Zlatan Bajramović (43), smatra kako Nijemci nisu odigrali loš turnir, ali da je sve išlo protiv njih.

- Ljudi nekad malo i pretjeruju. Mislim da su Nijemci u sve tri utakmice, pa i protiv Španije, bili bolji. Protiv Japana i Kostarike se osjetila nestabilnost u odbrani. Japan iz tri šuta dadne dva gola, ali se opet niko nije mogao nadati da će Japanci dobiti Španiju. I neriješeno u tom meču je bilo dovoljno Švabama, tako da je sve išlo protiv Njemačke ovaj put – rekao je Bajramović za “Dnevni avaz”.

Veliki dio javnosti vjeruje kako su Španci protiv Japana kalkulirali kako bi u osmini finala izbjegli Hrvatsku, a poslije i Brazil.

- Moguće, ali to je dozvoljeno. Međutim, bilo je opasno i za Špance, jer je Kostarika vodila u jednom trenutku. Španija je opet imala odličnu šansu u 90. minuti... Mislim da su to ipak samo priče. Da su dali gol za 2:2, onda bi bili prvi i sve bi bilo drugačije – smatra Bajramović.

Hrvati su uprkos dobroj igri imali sreće protiv Belgije, a Bajramović im daje prednost u duelu osmine finala s Japanom.

- Treba malo i sreće. Mislim da ju je Hrvatska imala protiv Belgije. Hrvati su favoriti protiv Japana, ali vidjeli smo da je Japan opasan, da im treba malo prostora da zabiju gol i to će biti otvorena utakmica – mišljenja je Bajramović.


Zlatan Bajramović (lijevo). KSC

Nokaut-faza

Nokaut-faza počinje već u subotu, kada su na programu mečevi Nizozemska – SAD i Argentina – Australija.

- Argentinci jesu favoriti protiv Australije, ali ne bih rekao da su Nizozemci protiv Amerike. Nisu se nešto posebno pokazali, dok su Amerikanci iznenadili na neki način, sa svojom igrom i intenzitetom.. Istina je da nemaju neko iskustvo i tu je prednost Nizozemske, ali je za mene i to otvorena utakmica – kazao je Bajramović.

Sutradan se sastaju Francuska – Poljska i Engleska – Senegal.

- Poljska baš ofanzivno ništa ne pokazuje, samo se brani na svakoj utakmici. Iskreno da kažemo, prošli su na sreću. Tu su Francuzi u velikoj prednosti. Engleska je isto u prednosti protiv Senegala, ali nikad se ne zna, u 90 minuta se svašta može desiti. Meni je drago da su afričke zemlje poput Senegala u osmini finala – dodao je Bajramović.

Brazilu najveće šanse

Na Bajramovića je najbolji utisak u dosadašnjem toku Mundijala ostavio Brazil.

- Ne samo što imaju dobru ofanzivu, već što u prva dvija meča nisu protivniku dopustili nijedan šut na gol. Imaju stabilnu odbranu i baš će biti interesantno dalje. Pogotovo kad se Nejmar vrati, sa svim ovim igračima koje imaju naprijed, imam osjećaj da će baš daleko dogurati, smatra Zlatan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.