POST FESTUM MUNDIJALA 2022

Hansi Flik ostaje: Njemačka je za 114 godina promijenila samo 11 selektora

Dan nakon kolapsa i eliminacije sa Mundijala u Kataru, izjave Hansija Flika da će se narednih dana vjerovatno i o njegovoj sudbini razgovarati, potakle su njemačke medije da krenu sa špekulacijama ko bi mogao da naslijedi iskusnig stručnjaka?

Hansi Flik. Twitter

G. Š.

3.12.2022

Tri posljednja velika takmičenja - dvije velike blamaže i onaj težak i vrlo neprijatan poraz od Engleske za rani povratak kući sa Evropskog prvenstvu. Njemačka je u slobodnom padu, a to znači da neke glave treba 'da padnu'. Za neuspjehe u nizu više nema strpljenja.


Povratak na svjetski vrh

Dan nakon kolapsa i eliminacije sa Mundijala u Kataru, izjave Hansija Flika da će se narednih dana vjerovatno i o njegovoj sudbini razgovarati, potakle su njemačke medije da krenu sa špekulacijama ko bi mogao da naslijedi iskusnig stručnjaka? Spominjali se Tuhel, Klop i Rangnik - međutim, čini se ipak da to nije ta glava što će da 'leti'.

Kako u današnjem izdanju tvrdi "Bild", za glavnog krivca će najverovtanije biti označen, a potom i sankcionisan, tehnički direktor i koordinator svih omladinskih selekcija Oliver Birhof.

- Povratak na svjetski vrh naš je glavni cilj - govorio je slavni centarfor pred odlazak u Katar. 

Umjesto toga dogodio se potpuni fijasko, poput onog u Rusiji. Pred polijetanje iz Dohe predsednik DFB-a (Fudbalski savez Nemačke) Bernd Nojendorf jasno je poručio: Birhof mora da podnese izveštaj.

Sljedeće sedmice bit će održan krizni sastanak u sjedištu Saveza kojem bi trebalo da prisustvuju i Flik i Birhof. Ali ono što je posebno zanimljivo poziv je dobio i Hans Joakim Vacke, predsjednik Nadzornog odbora DFB. Prema informacijama najčitanijeg tabloida Evrope postoji interna diskusija među glavešinama da bi upravo prvi čovjek Borusije iz Dortmunda trebalo da preuzme glavnu ulogu što se tiče svih sportskih pitanja oko nacionalnog tima.

- O kriznom scenariju već se razgovaralo nakon startnog poraza od Japana. Novi selektor Flik ne može da snosi odgovornost za postepeni pad njemačke reprezentacije, za razliku od direktora Birhofa, piše "Bild".


Vratit ćemo se jači

Flik bi trebalo da dobije povjerenje da vodi nacionalni tim i na Evropskom šampionatu 2024. u domovini, dok bi Birhof eventualno mogao da ostane samo na jednoj od dvije funkcije koje obavlja - onoj koja se tiče omladinskog fudbala.

- Njemački fudbal mnogo duguje heroju Zlatnog gola i evropskog pehara iz 1996, ali došlo je vrijeme da se krene dalje, zaključuje pomenuti njemački list.

Nijemci će, dakle, sva je prilika, ostati dosljedni tradiciji što podrazumijeva rijetko 'skidanje glave' selektoru nakon neuspjeha i davanje druge, pa i treće šanse. Otuda ne treba da čudi što ih je Elf promijenio svega 11 u 114 godina dugoj historiji nacionalnog tima.

Na Fliku sada ostaje da opravda povjerenje i kroz godinu i po vrati evropsku krunu u Njemačku. Taj je predstojeći izazov i bio glavna tema na večeri sa igračima tri sata iza ponoći, a pred povratak kući.

- Vratit ćemo se jači, kazao je navodno tom prilikom iskusni stručnjak.

Njegova je ideja da uz Jozuu Kimiha novu reprezentaciju predvode Džamal Mudjala i Florijan Virc.

Svi selektori njemačke

DFB komitet (1908 - 1926)

Oto Nerc (1926 - 1936)

Sep Herberger (1936 - 1942; 1950 - 1964)

Helmut Šen (1964 - 1978)

Jup Derval (1978 - 1984)

Franc Bekenbauer (1984 - 1990)

Berti Fogts (1990 - 1998)

Erih Ribek (1998 - 2000)

Rudi Feler (2000 - 2004)

Jirgen Klinsman (2004 - 2006)

Joahim Lev (2006 - 2021)

Hans Diter Flik (2021 - )

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.