KOMENTAR EKSPERTA

Risto Vidaković za “Avaz": Španija je nepredvidiva ekipa

Od četvrtfinala će biti svega i svačega, rekao je nekadašnji as Sarajeva

Risto Vidaković. Facebook

Piše: G. Š.

6.12.2022

Naš fudbalski stručnjak s „privremenom“ madridskom adresom Risto Vidaković (53) u razgovoru za „Dnevni avaz“ najavio je današnje, posljednje utakmice osmina finala Mundijala 2022: Maroko – Španija (16 sati) i Portugal – Švicarska (20).


Standardni favoriti

- Španija je nepredvidiva ekipa, rekao je Vidaković, koji vjeruje u podmlađenu ekipu Španije, te dodaje:

- Od četvrtfinala će biti svega i svačega. Selekcije koje su standardno jake – Francuska, Brazil, Španija, Engleska, to su favoriti.

Kada je u pitanju duel Portugal – Švicarska, ističe da su Švicarci nezgodna ekipa.

- Taktički igraju dobro, dobro se brane. Za mene Portugal tu nije favorit – šanse su 50:50. Može biti bilo koji rezultat, rekao je bivši fudbaler Sarajeva, Crvene zvezde, Real Betisa, Osasune... ali i reprezentativac Jugoslavije, te nekadašnji trener Kadiza, Betisa „B“...

Analizirajući dosadašnji učinak velikih fudbalskih imena – Ronalda, Mesija, Mbapea, ocjenjuje da je samo Francuz na visokom nivou.

- Jedino je Mbape u svojoj liniji. On je jedini malo odskočio, dok su Ronaldo i Mesi u očekivanom padu. Polako završavaju svoje karijere, tako da je tu teško očekivati nešto više. Mogu bljesnuti jednu utakmicu, ali ništa specijalno.


Igra sa životom

Konstatira da je dosadašnji tok Mundijala 2022., kako kaže, bio mnogo haotičan, nikad unaprijed ne znaš šta će biti.

- Velike ekipe su malo zapele do nokaut-faze, malo su i mijenjali, rotirali u posljednjim utakmicama grupne faze. Mada su se Španci u tom zadnjem kolu i igrali sa životom, mogli su i ispasti – zaključio je Vidaković.

Nema favorita

Vidaković je prije duela Hrvatska - Japan 4:2 - penali, najavio da bi utakmica mogla otići u produžetak, pa čak i do penala. 

- Tu se moglo svašta očekivati. Tu nije bilo favorita, rekao je Vidaković. 

Povratak na Koševo

Vidaković se i tokom aktuelne trenerske križaljke u FK Sarajevo ponovo spominje kao jedan od kandidata.

- Ne, nije me zvao predsjednik Ismir Mirvić – otkrio je Vidaković i dodao:

- A šta se dešava, saznajem iz medija. Iskreno, nadao sam se da bih se mogao vratiti na Koševo – bilo je nekih neformalnih razgovora na tu temu, ali ništa konkretno. Razumijem sve, ima tu gomila trenera koji se nude, tako da se jako teško odlučiti za nekoga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.