KOMENTAR EKSPERTA

Edin Mujčin iz Zagreba za „Avaz“: Hrvatska može napraviti veliki problem Brazilu

Svi nekako navijaju za Brazil zbog te lepršavosti... No, Hrvatska im sigurno neće biti lak „zalogaj“ - rekao je bivši “Zmaj"

Mujčin: Prvi eliminacioni krug je protekao kako sam i očekivao. PIXELL

Piše: G. Šumar

7.12.2022

Nekadašnji naš reprezentativac i trener zagrebačke Lokomotive Edin Mujčin (52) u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” analizirao je dosadašnji tok Mundijala 2022., ali i najavio četvrtfinalne duele.


Više uigravanja

- Grupna faza i prvi eliminacioni krug protekli su otprilike kako sam i očekivao, rekao je Mujčin i dodao:

- U grupnoj fazi je bilo i iznenađenja, dok su u osmini finala bili očekivani rezultati. Nisam gledao samo duel Maroko – Španija jer sam bio na treningu - čuo sam da su se Španci patili... Ipak, ekipama je trebalo malo više uigravanja pred Mundijal, bar još sedam dana... Zbog toga sam u prvom krugu i očekivao iznenađenja. Iz tog razloga su u osminu finala i otišle neke ekipe koje su po rejtingu i svemu ostalom lošije od, naprimjer, Njemačke.

Reprezentacija Hrvatske u četvrtfinalu ide na najjačeg protivnika – Brazil.

- Hrvatska je malo teže od očekivanog prošla Japan, ali ne treba zaboraviti da Hrvati imaju iskustva igranja ovakvih utakmica. I na Mundijalu u Rusiji 2018. godine su prolazili na penale... Iako je Brazil jedan od glavnih favorita za osvajanje Mundijala, nik(ak)o ne smije potcijeniti Hrvatsku. Neće Brazilci sigurno tu lako doći do pobjede, ako uopšte i dođu. Možda Hrvatska protiv Japana nije odigrala onako kako smo svi očekivali, ali ima, ima se sigurno čemu nadati protiv Brazila. Ako Brazil imalo potcijeni Hrvatsku, mogao bi imati velikih problema.

Mujčin konstatira da Brazilci, očekivano, igraju najljepši nogomet.


Mesi i Mbape

- Svi nekako navijaju za Brazil zbog te lepršavosti... No, Hrvatska im sigurno neće biti lak “zalogaj”. Može im sigurno napraviti problem - istakao je nekadašnji as zagrebačkog Dinama.

Kada je u pitanju duel Nizozemska – Argentina, naglašava da Lionel Mesi (Messi) i društvo nisu pokazali ništa posebno.

- No, Argentina gura. Kao i Hrvatska, oni imaju iskustvo igranja ovakvih utakmica. Nisu me nešto oduševili. Prije bih tipovao na Francuze ili Engleze, koji su – uz Brazil, glavni favoriti. No, Argentinu s Mesijem nikada ne možeš otpisati. S druge strane, Nizozemci su ostvarili ono po šta su došli, tako da je ovo izjednačen par. Ne znam kome bih dao prednost, možda Argentincima zbog Mesija i njegove individualnosti.

Nažalost, kako kaže Mujčin, Engleska ili Francuska će morati kući.

- Ali dobro, to je već završnica takmičenja. Kao i u slučaju Argentinaca, zbog Mbapea bih veće šanse dao Francuzima. Englezi dugo nisu bili na ovom nivou... – zaključio je Mujčin.

Rad s djecom

Mujčinovi planovi vezani su za Lokomotivu.

- Sada malo treniram i kadete, nedavno smo bili u Vitezu, gdje smo baš uživali... Mogu reći da uživam u radu s djecom. Zadovoljan sam, stvarno. Lokomotiva, kao klub, i ove godine dobro prodaje igrače – uvijek dolaze neki novi dečki. U prvom timu imamo puno igrača iz naše škole. Klub živi od svoje djece - rekao je Mujčin.

Edin Mujčin. GNK Dinamo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.