KOMENTAR EKSPERTA

Tomislav Piplica za "Avaz": Vaha je od Maroka napravio discipliniranu reprezentaciju

Hrvatska ima kvalitet da prođe Brazil, ali joj se mora puno stvari posložiti, smatra bh. trener

Piplica: Ispadanje Njemačke nije iznenađenje. Picture Point

Piše: A. Vatreš

8.12.2022

Svjetsko prvenstvo u Kataru donijelo je mnoštvo uzbudljivih duela i iznenađenja, koja se više ne mogu nazvati iznenađenjima, smatra Tomislav Piplica (53), nekadašnji čuvar mreže bh. reprezentacije i sadašnji trener golmana njemačkog trećeligaša Erzgebirge Auea.

- Teško je reći šta je čovjek očekivao, šta nije očekivao. Vidimo da svake godine ima sve više iznenađenja koja više nisu iznenađenja. To je dobar rad svih tih malih reprezentacija. Danas svako igra fudbal i ne smije se potcijeniti ničiji rad – kazao je Piplica za portal "Avaza".

Nema favorita

Sutra nas očekuje prvi četvrtfinalni duel, u kojem će se sastati Brazil i Hrvatska.

- Svi daju prednost Brazilu, ali ne mora značiti da favoriti uvijek pobjeđuju. Morate imati jednu dozu sreće, što je Hrvatska u nekim utakmicama imala. Kvalitetu imaju da mogu proći čak i Brazil, ali sigurno da se mora puno tih stvari posložiti – smatra Piplica.

Lionelu Mesiju (Messi) i Argentini istog dana predstoji okršaj s Nizozemskom, prvim ozbiljnim protivnikom na turniru.

- Ne znam šta znači ozbiljan – neozbiljan... Svi su Hrvatskoj bili samokritični kada su odigrali neriješeno s Marokom, ali vidjeli smo u kakvoj je situaciji Maroko, da može svakog dobiti, ne samo Hrvatsku. Mogu reći da Argentina ne igra na onom nivou na kojem su mnogo gledaoci očekivali. Mislim da nisu pokazali sjajnu igru. Nije to možda ni do protivnika koliko do tog što svi očekuju da Mesi (Messi) nešto napravi, što može biti veliki problem.

Marokanci su iznenadili Špance, a sigurno neće biti lak zalogaj za Portugalce, smatra Piplica.

- Igraju ono što im je Vaha ulio. Žao mi je što on nije na sad na klupi Maroka, jer stvarno se vidi da je od jedne nedisciplinirane nacije napravio discipliniranu. Zbog njega mi je drago u jednu ruku da su tu gdje jesu, jer bez rada i discipline nema rezultata – kazao je Piplica.

Klasik između Engleske i Francuske će, prema njegovom mišljenju, odlučiti forma pojedinaca.

- Kao što sam i rekao, nema tu favorita. Zavisite od tog dana, u kakvoj su vam formi glavni igrači, u kakvoj je formi protivnik, koliko su igrači odmorni... Puno tih faktora igra na turnirskom takmičenju. I jedna i druga reprezentacija imaju top igrače, ne bih tu nikome dao prednost. Mislim da će odlučivati forma pojedinaca u tom trenutku.

- Po dosad viđenom, najviše su pokazali Portugal i Brazil. Mada će i jednima i drugima biti teško sad u četvrtfinalu protiv Maroka i Hrvatske. Možda Engleska ili Francuska "pokupe vrhnje". Pravog favorita ni nemam.

Kvalitet i sreća

Njemačka je drugi Mundijal zaredom završila u grupnoj fazi. Veliko je to razočaranje za četverostrukog svjetskog prvaka, no za Piplicu nije neočekivano.

- Nisu oni podbacili samo sad, već i u Rusiji. Kroz ove sve kvalifikacije i Lige nacija ne igraju kako oni igraju i kako ljudi očekuju da oni igraju. Nije me iznenadilo jer to traje malo duže vrijeme. Nisam iznenađen smjenom sportskog direktora jer oni moraju nešto napraviti tako da su se odlučili za najednostavniju opciju.

Dvije utakmice osmine finala riješene su na penale, gdje su briljirali golmani Hrvatske i Maroka Dominik Livaković i Bono. Na Piplicu od čuvara mreže niko nije ostavio poseban dojam.

- Ne mogu reći da je neko sjajno branio čitav turnir. Ali u momentu Livaković i Bono su odbranili tri penala, što je za divljenje. Istina je da nisu bili neki šutevi, ali trebate izabrati pravu stranu. To je kvalitet, ali i jedna doza sreće. Na turniru ima dobrih golmama koji nisu imali tu sreću da dođu do penala da se i oni pokažu – zaključio je Piplica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.