KOMENTAR EKSPERTA

Safet Sušić iz Pariza za "Avaz": Hrvatska ima realne šanse za finale

Bilo bi previše da Marokanci naprave još jedno veliko iznenađenje, smatra naš fudbalski stručnjak

Sušić: Francuzi su imali puno sreće. TWITTER

Piše: A. Vatreš

13.12.2022

Legendarni bh. fudbaler i trener Safet Sušić (67) u razgovoru za “Dnevni avaz” osvrnuo se na završnicu Svjetskog prvenstva u Kataru, koje je donijelo mnoštvo neočekivanih rezultata.

Najviše ga je iznenadila selekcija Maroka, koja je došla do polufinala preko Portugala, a prethodno je izbacila Španiju i u grupnoj fazi pobijedila Belgiju.

Najbolja ekipa

- Veliko je iznenađenje što je Maroko u polufinalu. To niko nije očekivao, ni prognozirao – istakao je Sušić za “Dnevni avaz”.

Međutim, smatra da Marokanci ne mogu iznenaditi i Francuze, koji su, kako je rekao, imali puno sreće u četvrtfinalu protiv Engleske.

- Francuzi su imali puno sreće. Po meni su igrali protiv najbolje ekipe na Svjetskom prvenstvu. Sada imaju sreće što igraju protiv Maroka. Ne vjerujem da Maroko može napraviti još jedno veliko iznenađenje. Već su napravili tri, još jedno da naprave bilo bi previše. Treba očekivati Francuze u finalu – kazao je Sušić.

Drugi polufinalni duel između Argentine i Hrvatske po njemu će najviše zavisiti od Lionela Mesija (Messi).

- Mislim da Hrvati tu imaju realne šanse. Argentina najviše zavisi od Lionela Mesija. On je zaista dobro igrao u zadnje dvije-tri utakmice i to je i donijelo rezultat. Od njega puno zavisi - smatra Sušić.

Dosta razočarenja

Veliki broj favorita okončao je takmičenje mnogo ranije nego što se očekivalo.

- Dosta ekipa je podbacilo. Brazil, prije svega, iako je bio puno bolji od Hrvatske. Njemačka nije toliko razočarenje, jer su oni izgubili samo tu prvu utakmicu od Japana. Poslije su ih Španci izbacili, znamo već kako. Od Belgije sam isto tako puno očekivao. Mislio sam da i Danci mogu napraviti nešto više, jer imaju stvarno kvalitetnu ekipu – istakao je Sušić, najuspješniji selektor našeg državnog tima i jedini koji je BiH odveo na neko veliko takmičenje.

“Zmajevi” su na tom historijskom Mundijalu u Brazilu 2014. završili nastup u grupnoj fazi.

Španci kao dječiji vrtić

Najviše ga je razočarala selekcija Španije, koja je zaustavljena u osmini finala.

- Po meni je najveće razočaranje Španija. Enrike (Enrique) je stavio djecu kao da je ekipu juniora doveo, izuzev Busketsa (Busquets). Kada im vidite face rekli bi da ih je pokupio iz dječijeg vrtića. Nevjerovatno je da Španci nisu mogli napraviti bolju ekipu, a imaju igrače – smatra Sušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.