SVJETSKO PRVENSTVO

Savićević: Ne bi bilo iznenađenje da Hrvatska izbaci Argentinu

Mesi je na zalasku karijere. On je ranije imao 10 ili 15 solo akcija na utakmici, sada ih napravi četiri-pet. Nema više snage da krene sa centra i izdribla petoricu igrača, rekao je predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore

Dejan Savićević. FSCG

G. Š.

13.12.2022

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević u intervju za Mozzartsport istakao je da nisu Maroko ili Hrvatska bili favoriti pred Svjetsko prvenstvo 2022. 


Argentina se diže

- Niko im nije davao neke šanse. Favoriti su bili Francuska, Brazil, Argentina, pa i Engleska koja uopšte nije bila potčinjena protiv Francuske. Naprotiv, odigrali su baš dobru utakmicu. Mislim da je greška što je Kejn šutirao penal. Ipak su klupski drugovi, poznaju se i trebalo je neko drugi da šutira. Pogotovo drugi penal. Ali Englezi su po meni odigrali odličnu utakmicu, rekao je Savićević.

Potom se vratio na Hrvatsku i Maroko.

- Maroko se brani u bloku i niskoj zoni. Teško ih je probiti, primili su samo jedan gol za čitavo prvenstvo. Igraju tvrdo i na kontranapade. Imaju dobar desni bok sa Hakimijem i Zijehom, a na lijevoj strani im je baš dobar onaj broj 17. Bufal, čini mi se da mu je ime... Odbrana im je jaka, centarfor dobro skače i imaju igrače za tu igru. Oni nisu ekipa koja može da napada. Nije ni Hrvatska. Za Hrvatsku se i prije prvenstva znalo da joj treba malo bolji špic i još jedan bočni napadač koji bi bio produktivniji i koji bi dao poneki gol. Kao što je Rebić koji neće da igra za reprezentaciju zbog selektora. Znali su se određeni hendikepi određenih ekipa. Jeste da Francuskoj fale Kante i Pogba, ali ona ima mnogo širi krug igrača. Argentina isto igra povučenije čekajući Mesija...

Na pitanje šta mislite o Argentini, Savićević je odgovorio:

- Prvu utakmicu su izgubili, ali poslije toga su počeli da se dižu. Gledajući onaj meč protiv Poljske, mene je Mesi razočarao. Više je šetao po terenu nego što je igrao. Ali kasnije je bio dobar, pogotovo protov Nizozemske.

Nije to više onaj Mesi od prije 10 ili 12 godina

Deluje da Mesi više igra u mjestu nego ranije...

- To svako vidi. Nije to više onaj Mesi od prije 10 ili 12 godina. Mesi je na zalasku karijere. On je ranije imao 10 ili 15 solo akcija na utakmici, sada ih napravi četiri-pet. Nema više snage da krene sa centra i izdribla petoricu igrača. Čeka svoju poziciju na 25 metara, onda može da pređe jednog, dvojicu i da šutne ili da odigra. Naravno da mu se vide godine. I Ronaldu isto. To je normalno.

Kome dajete prednost danas?

- Ja ni poslije Poljske nisam bio optimista u slučaju Argentine. Ali poslije Nizozemske, mislim da su sada u prednosti. Čitao sam izjavu Prosinečkog i složio bih se sa njim. Mada je i Brazil bio u još većoj prednosti, pa nije prošao. Vidjet ćemo, bit će interesantno. Hrvati imaju taj strašan vezni red. Najbolji na prvenstvu. Modrić, Kovačić i Brozović igraju bez greške i to je najjači dio Dalićevog tima. Odbrana im je isto dobra. Samo da imaju kvalitetnije igrače na ta dva mjesta u napadu, bili bi favorit. Francuska i Argentina su favoriti sada. Što ne znači da će igrati finale. Do sada smo vidjeli da ima dosta iznenađenja. Ukoliko bi Hrvatska prošla, meni to ne bi bilo iznenađenje.

Priželjkujete li i vi kao dobar dio fudbalske planete bajku sa Mesijem na tronu?

- Ako Hrvati ne prođu, neće mi biti žao baš zbog toga. Da Mesi uzme titulu. Opet, ne znači da im prolazak u finale garantuje titulu i da će pobijediti Francusku ili Maroko. Vjerovatno Francusku.... Mesiju fali ta titula svjetskog prvaka. Ako je ne osvoji, ostat će velika praznina u odnosu na Maradonu. Ali i ako je ne osvoji, on je jedan od nekoliko igrača koji su obilježili fudbal. Pele, Mesi, Maradona... Pa i ovaj Kristijano. Zatim ’Zuba’ Ronaldo, Ronaldinjo, Platini, Krojf, Bekenbauer... To su najveći. Naravno, ima ih još dosta dobrih poput Gulita, Van Bastena, Gerda Milera, Zidana, Mateusa... - zaključio je Savićević.

Kompletan intervju sa predsjednikom Fudbalskog saveza Crne Gore pročitajte OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.