KOMENTAR EKSPERTA

Slaviša Vukičević iz Pariza za “Avaz": Fudbal u sjeni huligana

Očekujem interesantnu utakmicu, iako se ovdje više priča o tome šta će biti poslije utakmice na ulicama francuskih gradova, rekao je nekadašnji as kluba s Koševa

Slaviša Vukičević. Privatni album

Piše: G. Šumar

14.12.2022

Nekadašnji as FK Sarajevo Slaviša Vukičević, koji u posljednje vrijeme živi na relaciji Pariz – Visoko, u razgovoru za “Avaz” najavio je večerašnji, drugi polufinalni duel Mundijala 2022. Francuska – Maroko (20 sati).


Opasni Maroko

- Svaka minuta TV programa posvećena je predstojećoj polufinalnoj utakmici, ne samo zbog njenog sportskog dijela, nego i – tako da kažem, antisportskog. Zbog politike, rekao je Vukičević i dodao:

- Problem je što Marokanci, pobijedili ili izgubili, izlaze na ulice i pale sve redom – automobile, gradove... tuku se s policajcima. Strah te ostaviti auto na ulici, da ga ne zapale, što je neshvatljivo. Ne mogu da shvatim te njihove razloge, apsolutno. Svakodnevno slušam neke analize, kao i svi ostali, ali to što se dešava ovdje nema nikakve veze s fudbalom. Zbog toga bih volio da više pričamo o fudbalu, o kvalitetu igre, igrača...

Smatra da Maroko nije bez šansi u duelu s favoriziranim Francuzima.

- Marokanci imaju puno igrača koji su rođeni u Francuskoj i koji su ovdje počeli igrati fudbal, a kasnije i napravili karijere. Govore isti jezik, sve je to povezano... Inače, Marokanci igraju dobar fudbal, atraktivan – mogu puno trčati, opasni su svake sekunde, jer imaju brze igrače. S druge strane terena, Francuzi imaju jedno jednog od najboljih fudbalera na svijetu – Kilijana Mbapea, ali i dobar tim. Očekujem interesantnu utakmicu, iako se ovdje više priča o tome šta će biti poslije utakmice, na ulicama francuskih gradova. To mi malo smeta... - konstatira član druge šampionske generacije FK Sarajevo (1984./85.).

U fudbalu, kako kaže, sve zavisi od jednog poteza i(li) sitnice.

- Hoće li lopta otići u vanjsku ili unutrašnju stativu... Zbog toga fudbal i ima toliku čar, nikad ne znaš ko će pobijediti. Brazil je bio izraziti favorit protiv Hrvatske, pa je izgubio. Prema tome, očekujem neizvjesnu, tešku utakmicu. Francuzi i Marokanci se poznaju jako dobro, i jedni i drugi su jako motivisani. Mislim da Trikolori još nijednu utakmicu nisu odigrali kako mogu i znaju.


Kalkulacije, taktika...

Kada je u pitanju cjelokupni planetarni praznik fudbala iz Katara, Vukičević je naglasio da imamo jedinstvenu priliku vidjeti kako se razvija fudbal na drugim kontinentima.

- Mi često gledamo Lionela Mesija, Nejmara... ali ne i kako se igra u Argentinu, Brazilu, Ekvadoru, SAD, Kanadi, Senegalu ili Japanu, koji me prijatno iznenadio. Fudbal više nema veze s onom igrom koju smo igrali mi. Kalkulacije, taktika, način igre kad je 0:0 ili 1:0... Ta taktika je izbacila jednu Italiju još u kvalifikacijama. Zamislite, jedna Italija ne može izboriti plasman na Mundijal na kontinentu koji daje najviše predstavnika na završnom turniru. Nisu uspjeli samo zbog nekih svojih kalkulacija – zaključio je Vukičević.

Igra i spektakl

U fudbalu ništa ne treba shvatati tragično, kao što je to kod nas.

- Sutra se igra nova utakmica... Fudbal je spektakl. Jer, pored svih problema s kojima se srećemo svakodnevno – od kriza, rata... navijač kad dođe na tribine želi vidjeti spektakl. A ne gdje jedna ekipa nešto kalkuliše, igra na 0:0, 1:0. To nema veze s fudbalom. Mislim da se na ovom svjetskom prvenstvu išlo prema tome. Naprimjer, ekipe koje su kalkulisale na kraju grupne faze brzo su ispale. Nema kalkulacija... – rekao je Vukičević.


KATAR

je fenomenalno organizirao Svjetsko prvenstvo 2022. Uvjeti nikada nisu bili idealniji, od stadiona, do svega ostalog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.