MAROKANSKI AS

Ziješ zaradu od Mundijala poklanja u dobrotvorne svrhe

Sav novac bit će uplaćen humanitarnim organizacijama u Maroku, a prije toga je prva zvijezda tima htjela da dio toga podari članovima stručnog štaba reprezentacije koji zarađuju daleko manje od njega.

Hakim Ziješ. Twitter

A. V.

15.12.2022

Jedan od junaka reprezentacije Maroka Hakim Ziješ (Ziyech) nije samo heroj nacije zbog urađenog na terenu, nego jednako i zbog stvari koje čini van zelenog tepiha. Kako su objavili arapski mediji, Ziješ je već rekao da će sav novac koji zaradi kao učesnik mundijalskog polufinala, a radi se o sumi od oko 360.000 eura, dati u dobrotvorne svrhe. 

Brojne humanitarne akcije

Sav novac bit će uplaćen humanitarnim organizacijama u Maroku, a prije toga je prva zvijezda tima htjela da dio toga podari članovima stručnog štaba reprezentacije koji zarađuju daleko manje od njega. 

Nije se Ziješ odjednom pretvorio u dobrotvora. Od dana kada je postao reprezentativac Maroka, a to je od 2016. godine, nije uzeo ni dirham od dnevnica i nagrada koje daje Fudbalski savez Maroka, već je i to sve prosljeđivao u humanitarne svrhe.

Pored toga, Ziješ uglavnom na okupljanja reprezentacije dolazi privatnim avionom, kojim usput kupi drugove iz marokanskog tima koji igraju po Evropi. Ako nekada i ide redovnom linijom, kartu kupuje iz svog džepa, ne dozvoljava da mu je plati Savez.

Arapski mediji podsjećaju da je Hakim svojevremeno poklonio 50.000 dolara lokalnom amaterskom klubu iz domovine, čiji su mu se navijači obratili za pomoć, jer je klub prijetio bankrot. A, 2018. godine Marokanac je donirao 1.000.000 dolara u domovini organizacijama za borbu protiv raka, dok je kasnije zajedno sa saigračima iz reprezentacije skupljao i donacije ugroženima od koronavirusa.


Heroj Maroka

Ziješ je zajedno sa Nuredinom Amrabatom finansirao izgradnju džamije u Utrehtu, a donirao je novac i 2020. za jednu djevojčicu iz Turske koja se borila sa atrofijom kičme.

Raznih drugih humanitarnih organizacija i akcija kojima je Marokanac pomagao prethodnih godina ne zna se ni broja. Zato ga u domovini gledaju kao istinskog velikana, ne samo zbog toga što je došao do polufinala Mundijala 2022.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.