EKSKLUZIVNO

Zdravko Mamić za "Avaz": Dinamo je fabrika igrača, kako sam od Joška Gvardiola napravio zvijezdu

Nisam ekspert, ali nije bio penal protiv Argentine, rekao je Mamić

Zdravko Mamić: Među najsretnijim sam navijačima Hrvatske. Denis Kapetanović / Pixsell

Piše: Emir Ćosić

17.12.2022

Hrvatska fudbalska reprezentacija napravila je još jedan veliki uspjeh. Drugi put zaredom "Vatreni" su došli do polufinala Svjetskog prvenstva. Nakon što su se iz Rusije prije četiri godine vratili sa srebrom, izabranici Zlatka Dalića bi iz Katara mogli donijeti bronzanu medalju.

Velika je to stvar za Hrvatsku, koja je ubjedljivo najmanja država čija reprezentacija je među četiri najbolje na svijetu.

Srce je puno svakom istinskom navijaču Hrvatske, a takav je i Zdravko Mamić koji je u ekskluzivnom razgovoru za portal "Avaza" pojasnio kakav je to uspjeh i koliko to znači za hrvatski narod i hrvatsku državu.

- Mogu s razlogom i s ponosom reći da sam jedan od najsretnijih navijaćča reprezentacije Hrvatske i da sam potpuno svjestan kakav je to uspjeh da jedna mala šačica naroda može biti tako konkurentna velikim fudbalskim velesilama.

Ovo je Hrvatskoj šesto Svjetsko prvenstvo i treće polufinale. Znate, tu nema više slučajnosti. Samo jednom u svojoj historiji nije bila na prvenstvu svijeta i jednom na prvenstvu Evrope. Prema tome, to su jedni veliki sportski uspjesi i nevjerovatna promocija za hrvatsku državu – rekao je Mamić.

"Svako dijete na planeti zna za Hrvatsku"

On se prisjetio prošlosti kada mu je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman rekao da sanja kako neki hrvatski klub igra prijateljsku utakmicu s nekim evropskim timom.

- Pošto sam se družio s njim, pitao sam ga zašto mu to znači toliko. Pa kaže „sine kako će neko čuti za Hrvatsku“. A danas imamo takve uspjehe da svako dijete na planeti zna za Hrvatsku – ističe Mamić te dodaje:

- Drugo po čemu sam ponosan je da je, evo samo posljednja utakmica protiv Argentine, osam igrača je bilo iz Dinama. Ukupno i sada u Kataru i u Rusiji je bilo po 14 igrača Dinama.

Dinamo je prava fabrika igrača, rame uz rame s najboljim fudbalskim školama Benfike, Ajaksa...

- Jeste, Dinamo je uspostavio sistem i stvarno se može reći da je Dinamo glavni generator igrača za sve hrvatske reprezentacije.

Gvardiola uočio u Međugorju

Za jednog "Dinamovca" će se uskoro boriti najveći evropski klubovi, zablistao je na Mundijalu, a ima svega 20 godina. U pitanju je Joško Gvardiol, a Mamić je za portal "Avaza" ispričao jednu anegdotu za Gvardiola.

- On je jedan od najboljih mladih igrača svijeta i bit će jedan od najvećih transfera na svijetu. Da vam ispričam anegdotu. Ja sam u Bosnu i Hercegovinu došao prije četiri godine. I svake godine četiri generacije omladinske Dinamove škole dolaze na turnir u Međugorje. I prije četiri godine gledam taj turnir, oko mene je deset trenera Dinama i ja pitam koji je ono igrač. Gvardiol – odgovaraju mi, a ja ih pitam šta radi on tu. Nije im bilo jasno, pitaju „kako to mislite šefe“. Pa odmah u prvu ekipu i dignem slušalicu i zovnem brata Zorana koji je bio sportski direktor i Zoran ga digne u prvi tim.

- U to vrijeme trener Dinama je bio Nenad Bjelica i kako je on bio okupiran sa rezultatima prve ekipe, Gvardiol se nije naigrao kod njega i onda je Zoran naslijedio Bjelicu i Gvardiol je od prve utakmice bio standardan – prisjetio se Mamić.

Gvardiol je iz Dinama otišao u Lajpcig. Prema podacima sa specijaliziranog portala "Transfermarkt", on je najskuplji hrvatski fudbaler i vrijedi oko 60 miliona eura. To je cijena koja će zasigurno rasti.

- I naravno da sam mu ja napravio ovu cijenu koju sam mu napravio i moji prijatelji su ga prodali u Lajpcig. S tim da sam ja sudario Lajpcig i Lids, čak je Lids htio mnogo više platiti, a ugradili smo i postotak od budućeg transfera za Dinamo – istakao je Mamić.

"Šutalo će imati veliku karijeru"

U "fabrici fudbalera" zvanoj Dinamo neće stati tu. Josip Šutalo je sljedeći fudbaler kojem Mamić predviđa veliku karijeru, tu je i Martin Baturina.

- Dinamo ostaje rasadnik talenata. Sosa, Šutalo, Gvardiol, Livaković, čitav vezni red (Modrić, Brozović i Kovačić), svi su oni igrali u Dinamu.

Mnogo bure izazvao je penal koji su Argentinci dobili protiv Hrvatske u polufinalu Mundijala iz kojeg su poveli sa 1:0. Julian Alvarez je izašao sam pred Dominika Livakovića, gurnuo loptu u stranu, a onda je došlo do kontakta i sudija Danijele Orsato je pokazao na penal.

- Ja nisam ekspert i ne želim biti subjektivan. Meni se čini da je igrač, koji je gurnuo loptu pored golmana, tijelom ušao u Livakovića. Jeste gurnuo loptu pored njega, ali kako je lopta išla s desne strane, a on s lijeve nije mogao doći do lopte jer je dolazio igrač koji bi to očistio – navodi Mamić, ali dodaje:

- Ali nemam tu vrstu znanja da mogu tvrditi da jeste ili nije, ali meni prije da nije.

Mamić je već četiri godine u Bosni i Hercegovini i kaže da mu je tu najljepše na svijetu.

- Osjetio sam da me ovdje jako cijene i vole. Da nisam došao tu ja bih u Hrvatskoj umro već devet puta, koliko sam radio i bio razapet – zaključio je Zdravko Mamić u razgovoru za portal „Avaza“.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.