IZBOR SOFASCORE-A

Ovo je najgora ekipa Svjetskog prvenstva: Predvodi je Ronaldo, u sastavu jedan igrač iz prvaka svijeta

Kad se bude igralo sljedeće, Ronaldo će imati 41 godinu

Kristijano Ronaldo: U najgoroj ekipi prvenstva. AP Photo / Ricardo Mazalan

S. S.

20.12.2022

Portugalski napadač Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo) izabran je u najgoru ekipu Svjetskog prvenstva prema statističkim parametrima Sofascore-a. Njegova je reprezentacija ispala u četvrtfinalu od Maroka, a Ronaldo je posljednje dvije utakmice krenuo s klupe, što je presedan u njegovoj reprezentativnoj karijeri.

U Kataru je zabio samo jedan gol, protiv Gane u grupnoj fazi takmičenja. Ovo mu je Svjetsko prvenstvo najvjerovatnije zadnje u karijeri. Kad se bude igralo sljedeće, imat će 41 godinu. Ronaldo ostaje rekorder po broju nastupa (196) i zabijenih golova (118) za Portugal.

Najgora postava Svjetskog prvenstva: Mendi (Mendy) (Senegal) - Glik (Poljska), Dialo (Diallo) (Senegal), Dest (SAD), Berezinski (Bereszynski) (Poljska) - Irvine (Australija), Hvang (Hwang) (Južna Koreja), Vargas (Švicarska), Leki (Leckie) (Australija) - Ronaldo (Portugal), Lautaro (Argentina).

Lautaro najgori Argentinac

Uz Kristijana Ronalda, najpoznatiji igrač na ovom spisku je Lautaro Martinez. Argentinski napadač je uoči prvenstva bio jedan od glavnih kandidata za Zlatnu kopačku, no nije zabio ni jedan gol ni asistirao.

Selektor Lionel Skaloni (Scaloni) u prve ga je dvije utakmice stavljao od prve minute, no onda je ipak odlučio da će od prve minute igrati mladi Julian Alvarez. Lautaro je i u finalu promašio veliku priliku koja je Argentinu skoro koštala osvajanja naslova svjetskog prvaka.

Po dva Senegalca, Poljaka i Australca

Najlošiji golman na prvenstvu bio je Eduard Mendi (Edouard Mendy). Iako se Senegal plasirao u osminu finala Svjetskog prvenstva, Mendi je primio sedam golova, svaku utakmicu bar jedan. Nije mu puno pomogao ni kolega iz odbrane Abadu Dialo , igrač Leipziga koji je također u najgorem sastavu. Poljski duo Glik-Berezinski također je u najgoroj odbrani prvenstva, a upotpunjuje ih Amerikanac Seržinjo Dest.

Dva zadnja vezna koji su najlošije odradili svoj posao u Kataru su Irvin iz Australije te Hvang iz Južne Koreje, dok na krilima nisu briljirali Švicarac Vargas i još jedan Australac Leki. Vargas je, doduše, asistirao za gol u utakmici protiv Srbije, dok je Leki zabio protiv Danske gol vrijedan prolaska grupe.

Sofascore-ovih 11 najgorih. Sofascore

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.