BROJKE POKAZUJU KO JE VEĆI

Mesi ima skoro četiri puta više trofeja od Maradone

Leo u dosadašnjoj karijeri osvojio 41 naslov, a Dijego tek 12

Mesi i Maradona. TWITTER

Piše: A. Vatreš

21.12.2022

Otkako se pojavio početkom 2000-ih, argentinskog majstora Lionela Mesija (Messi) su zbog nevjerovatnih sličnosti konstantno poredili sa slavnim sunarodnjakom Dijegom Armandom Maradonom (Diego) i nazivali ga njegovim nasljednikom.

Vidjelo se odmah da će Mesi biti nešto veliko, no Maradona je slovio za 'fudbalskog Boga' i malo ko je vjerovao da će se pojaviti neko približno genijalan.

Nadmašio idola

Skoro dvije decenije kasnije Mesi nije uspio samo dostići svog idola, već ga i debelo nadmašiti. Falio mu je taj trofej svjetskog prvaka, zbog kojeg je ta bitka i dalje bila otvorena, no sada kada ga je napokon osvojio, stvari su i više nego jasne.

Mesiju je svjetski naslov s Argentinom u Kataru bio ukupno 41. u igračkoj karijeri. Prije njega je osvojio sve što se moglo osvojiti i to više puta.

S Barcelonom je osvojio čak 34 trofeja. Deset naslova španskog prvaka, sedam Kupova kralja i španskih Superkupova, četiri Lige prvaka, tri UEFA-ina Superkupa i tri klupska svjetska prvenstva.

S PSG-om ima titulu prvaka Francuske i jedan Superkup, dok je s reprezentacijom Argentine, pored Svjetskog prvenstva osvojio Kopa Ameriku i Finalisimu, a ima i olimpijsku medalju kao dio U-23 tima.

Gledajući Maradonine vitrine, one su mnogo siromašnije. “El Pibe” je osvojio tek 12 trofeja.

S Bokom Juniorsom ima jedan naslov prvaka, s Napolijem dvije Serije A, te po jedan Kup Italije, Superkup, i UEFA kup. U dresu Barcelone osvojio je Kup kralja, Liga kup i španski Superkup.

S Argentinom je osvojio dva naslova svjetskog prvaka, prvi s U-20 i drugi s A timom, a ima i Artemio Franki kup.

Individualno bolji

Kada su individualna priznanja u pitanju, i tu je Mesi mnogo uspješniji.

Vlasnik je sedam Zlatnih lopti, dva puta je bio najbolji igrač SP, šest puta evropska Zlatna kopačka, šest puta najbolji igrač i osam puta najbolji strijelac španske La Lige, a čak 14 puta bio je izabran za argentinskog fudbalera godine.

Maradona, s druge strane, nikada nije proglašen najboljim na svijetu, što zvuči apsurdno, a najveće priznanje mu je Zlatna lopta na SP.

Mesi je nadmašio Maradonu i kada je argentinska reprezentacija u pitanju. Sve govori to da je Leo najbolji strijelac (98 golova) i igrač s najviše nastupa (172) u historiji državnog tima.

Na minulom Mundijalu u Kataru prestigao je Maradonu po broju golova za Argentinu na jednom SP, ali i broju nastupa na svjetskim prvenstvima.

Zaključak je jasan. Mesi nije samo nadmašio Maradonu, već i sve ostale fudbalske legende. Mesi je definitivno najveći svih vremena.

701

gol u igračkoj karijeri postigao je Mesi i upisao 333 asistencije na 853 utakmice.

159

pogodaka ima Maradona uz 82 asistencije na 343 nastupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.