BOKSING DEJ

Povratak engleskog nogometa: Tri londonska derbija predvode tradicionalno kolo

Na programu sedam mečeva

Arsenal i Vest Hem zaključuju program. TWITTER

Piše: B. Ligata

25.12.2022

Nakon pauze od mjesec dana engleski nogomet se vraća. Boksing dej, koji se tradicionalno održava 26. decembra, prepoznatljiv je kao dan iznenađenja.

Ove godine sedam mečeva pada na ovaj dan.

Brentford - Totenhem

Prva utakmica koja se igra u ranom terminu je meč između Brentforda i Totenhema. Utakmica počinje u 13:30 sati, a igra se na stadionu Gtech. To je jedan od londonskih derbija koji nas očekuje.

Posljednja dva susreta ove dvije ekipe Totenhem je odnio jednu pobjedu, 2021. sa 2:0 gdje je Son briljirao, dok su ove godine remizirali.

U posljednjih pet utakmica Brentford ima tri neriješena rezultata, jednu izgubljenu utakmicu i jednu pobjedu nad Mančester sitijem  sa 2:1 u zadnjem kolu pred Svjetsko prvenstvo gdje je sjajni Ajvan Toni (Ivan Toney) pogodio oba puta.

U posljednjih pet utakmica Sparsi su odnijeli dvije pobjede i upisali su tri poraza. Zadnja utakmica pred Mundijal je odigrana u Londonu protiv Lidsa gdje su se dva puta vraćali sa negativnog rezultata. Zvijezde ove ekipe su Son i Kejn (Kane) i ovo će biti zanimljiv duel golgetera s obje strane.

Kristal Palas - Fulam

Drugi londonski derbi predvodi dvije sjajne ekipe ovogodišnje Premijer lige. Utakmica između Kristal Palasa i Fulama igra se u 16 sati.

Kristal Palas predvođen Patrikom Vijerom (Patric Viera) je u zadnjih pet kola odnio tri pobjede na svoj konto i upisao dva poraza. Nakon dobrih izdanja, protiv Vest Hema i Sautemptona išli su u goste Notingem Forestu koji je uzeo sva tri boda od Orlova gdje je tragičar bio Vilfred Zaha (Wilfred) koji je promašio penal u 41. minuti meča.

S druge strane, organizirana ekipa Fulama u posljednjih pet utakmica ima dvije pobjede, dva poraza i jedan neriješen susret. Posljednja dva poraza su došla od ekipa u Mančesteru gdje su u oba duela pokazali otpor velikanima. U posljednjih osam susreta kada su se ove ekipe sastale Palas je uzeo bodove četiri puta, Fulam ima dvije pobjede, a upisali su dva neriješena rezultata.

Everton - Vulverhempton

U Liverpulu se sastaju dvije ekipe koje imaju tragičnu formu. Utakmica između Evertona i Vulverhemptona se igra također u 16 sati.

Everton ne zna za pobjedu u posljednja tri meča, a Vulvsi u posljednjih pet. Everton se nalazi na 17. mjestu ljestvice sa 14 osvojenih bodova od 15 kola. Vulverhempton se, s druge strane, nalazi na posljednjem mjestu tablice sa 10 osvojenih bodova u 15 kola koji su iznenadili mnoge fanove s obzirom da je ekipa Vulvsa 2019. i 2020. izborila plasman u evropsko takmičenje.

Ali u ovu utakmicu ulaze sa novim trenerom Hulenom Lopotegijem (Julen Loupetegui) koji je sa Seviljom osvojio Evrropsku ligu 2020. godine, gdje su savladali Inter.

Lester - Njukasl

Najveće iznenađenje ovogodišnje lige Njukasl  putuje na gostovanje ekipi Lestera koju predvodi Brendan Rodžers (Rodgers). Njukasl koji je treći na tabeli sjajno igra pod vodstvom Edija Haua (Eddie Howe) koji u posljednjih 10 mečeva ne zna za poraz. Najbolji strijelac je Miguel Almiron sa osam postignutih pogodaka.

U posljednjih pet mečeva Njukasl je uspio dva puta da savlada "Lisice". Lester koji je imao katastrofalan start sezone nakon 12 kola  bio u zoni za ispadanje. Rodžersu se tresla stolica, ali je uprava Lestera vjerovala u preokret sezone kao što se i desilo. Gdje su "Lisice" od posljednjih pet duela uzeli sav plijen četiri puta, a izgubili samo jednom od ekipe Mančester sitija sa 0:1 u oktobru 2022. godine. Najbolji strijelac je Džejms Medison (James Madisson) koji je upisao sedam pogodaka i četiri asistencije u 15 odigranih kola.

Sautempton - Brajton

Na obali Engleske se sastaju dvije ekipe u 16 sati. Obje su promijenile trenera. Sa jedne strane Sautempton je otpisao Hazenhitla (Hasenhuttl), a doveo je mladog trenera Nejtena Džonsa (Nathan Jones), dok je Brajton doveo Roberta de Zerbija koji vodi ekipu već dva mjeseca.

Sautempton pod novim trenerom će probati zadati probleme ekipi Brajtona i pobjedom se izvući iz zone ispadanja. Sautempton je 19. na tablici i ne zna za pobjedu posljednja četiri kola.

Brajton s druge strane ulazi loše u ovaj duel nakon šokantnog ispadanja u Liga Kupu od ekipe Čarltona. Ekipa De Zerbija je 7. na tablici sa 21 osvojenim bodom, ali protiv Sautemptona u zadnjih pet mečeva znaju za samo jednu pobjedu.

Aston Vila - Liverpul

Utakmica između Aston Vile i Liverpula se igra u 18:30 sati. Unai Emeri (Emery) dobro je počeo život u Birmingemu gdje je upisao dvije pobjede protiv Mancester junajteda i Brajtona. Jirgen Klop (Jurgen Klopp), s druge strane, ima dvije pobjede u posljednja dva meča Premijer lige dok su u Liga Kupu izgubili od ekipe Mančester sitija sa 3:2.

Ova dva tima igraju dinamične sezone ove godine i ovaj duel je obličen golovima kao što je bilo u oktobru 2020. godine na Vila Parku gdje je rezultat bio 7:2 za ekipu Vile. Aston Vila se nalazi na 12. poziciji sa 18 osvojenih bodova.

Klop neće moći računati na Dioga Žotu (Jotu), Luisa Diaza, Trenta Aleksandra-Arnolda (Alexander) i Roberta Firmina.

Liverpul se nalazi na 6. poziciji s 22 osvojena boda dok je najbolji strijelac Mohamed Salah koji je na posljednjih pet utakmica protiv Vile zabio četiri pogotka, dok je ove sezone pogodio mrežu šest puta za "Redse".

Arsenal - Vest Hem

Mladalački Arsenal igra sezonu decenije, gdje se "Topnici" pod vodstvom Mikela Artete nakon 14 odigranih kola nalaze na poziciji broj jedan sa 37 osvojenih bodova. Nakon tri neuspješne godine Artete gdje je dva puta završio na dvije 8. pozicije i jednom na poziciji broj pet ove sezone su senzacija gdje su upisali samo jedan poraz tokom cijele sezone protiv Mančester junajteda kada je rezultat bio 3:1.

Arsenal u ovaj duel ulazi s osam uzastopnih pobjeda  i vrhunskim Aronom Ramsdejlom (Aaron Ramsdale) koji je upisao 14 klin šitova ove sezone. Arsenal neće moći računati na Gabrijela Žesusa (Gabriel Jesus) koji je zadobio povredu na Mundijalu i na Emila Smita Roua (Smith Row) koji već duži period vuče povredu.

Pod upitnikom su Oleks Zinčenko (Olex Zinchenko) i Vilijam Saliba (William Saliba).

Ekipa Dejvisa Mojesa (David Moyes) pokazuje sjajne predstave u Evropi dok su u Premijer ligi u problemu. Vest Hem na 16. poziciji i u zadnje tri utakmice ne zna za pobjedu. Mojes ne može računati na novo pojačanje Skamaku (Scammaca), Kresvela (Cresswell), Aguerda i Kurta Zumu (Zouma). Pod upitnikom su Antonio i Korne (Cornet). 

U posljednjih pet mečeva Vest Hem ne zna za pobjedu protiv Arsenala. Posljednji put u januaru 2019. godine sa 1:0, gdje je Deklan Rajs (Declan Rice) pogodio u 48. minuti susreta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.