FUDBALSKI STRUČNJACI

Vladimir Petković za "Avaz": Ne bih uzeo svašta

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru nije bilo puno novosti, izraženi su trka, spremnost, a puno odlučuju i dueli, kao i individualni kvaliteti, rekao je Petković

Vladimir Petković. Twitter

Piše: G. Š.

27.12.2022

Naš fudbalski stručnjak, Sarajlija Vladimir Petković (59) odmara u porodičnom domu u švicarskom Lokarnu, gdje je ispratio Mundijal 2022.


Trka, spremnost...

- Na Svjetskom prvenstvu u Kataru nije bilo puno novosti, izraženi su trka, spremnost, a puno odlučuju i dueli, kao i individualni kvaliteti, rekao je Petković za „Dnevni avaz“, te dodao:

- Nije bilo teško primijetiti ni to da su kompaktne ekipe, gdje se vidjela sloga, lakše ostvarivale željene rezultate. Mirnoća unutar ekipe i tim donosili su razliku u Kataru.

Ističe da je novi svjetski prvak Argentina i prije starta Mundijala 2022. bio jedna od kandidata za titulu, ali da je do trona moglo doći još nekoliko selekcija.

- Na kraju su zasluženo osvojili titulu, iako je možda reprezentacija Francuska bolja, ali nije odigrala onako kako su mogli. Najjaču ekipu je imao Brazil. No, možda su se malo previše osilili i olako shvatali protivnike. Vidjelo se da su sve ekipe koje su u 3. kolu grupne faze promijenile puno igrača, jer su sigurno prolazile dalje, kasnije imale problema, analizira Petković, koji je malo iznenađen i plasmanom reprezentacije Hrvatske – rekao je nekadašnji fudbaler Sarajeva, Siona, Belincone...


Vrhunski rezultat

- Nije jednostavno ili normalno uzeti zdravo za gotovo da već drugi put, nakon Mundijala 2018. u Rusiji, ostanu među zadnje četiri selekcije na završnom turniru. Drugo i treće mjesto, to je vrhunski rezultat i sigurno iznenađenje. Ali, s druge strane, vidi se koliko na konačan rezultat utječe karakter i – kao što sam već rekao, dobar tim, iako je Hrvatskoj falilo nešto naprijed.

Na pitanje kakvi su Vaši planovi, Petković je odgovorio:

- Ja sam na čekanju. Ako dođe nešto dobro... Ne, ne bih uzeo svašta - zaključio je naš fudbalski stručnjak, koji nije kandidat za preuzimanje reprezentacije BiH, a posljednji angažman imao je u francuskom Bordou – do 7. februara 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.