UTAKMICA IZ 1959. GODINE

Peleova verzija "Božije ruke": Kontroverzan gol zbog kojeg će se još dugo voditi žestoka rasprava

Nažalost po ljubitelje fudbala, taj trenutak nije snimljen, ali ipak je uspješno sačuvan od zaborava, i to na nevjerovatan način

Pele: Jedan od najvećih majstora koji su ikada igrali fudbal. Eurosport

H. J. I.

29.12.2022

Pele je ostao upamćen kao jedan od najvećih majstora koji su ikada igrali fudbal, mnogi ga smatraju najboljim svih vremena, ali je vrhunac njegovog majstorstva mogao da bude zauvijek izgubljen.

Pele je 2. avgusta 1959. godine igrao protiv Atletiko Juventusa, kada je došao do lopte na polovini rivala, zaigrao se – prvo je prebacio jednog igrača protivničkog tima, potom još jednog, prišao do penala, u trku loptu bez da je pala na zemlju prebacio preko trećeg, a potom i preko golmana.


Nažalost po ljubitelje fudbala, taj trenutak nije snimljen, ali ipak je uspješno sačuvan od zaborava, i to na nevjerovatan način.

Naime, nakon istraživanja i brojnih razgovora što sa novinarima, što sa igračima oba tima, što sa navijačima koji su gledali susret, kompjuterski stručnjaci su uspjeli da rekreiraju gol i putem kompjuterske simulacije dopuste svima da uživaju u jednom od najboljih pogodaka svih vremena.

Iako zvuči nevjerovatno, da nije u pitanju tek plod mašte pokazuje i bista koju je Atletiko Juventus digao Peleu ispred stadiona.

Ipak, uprkos tome, ovaj gol je možda i najkontroverzniji u Peleovoj karijeri, pošto i dan danas postoji veliki broj ljudi koji sumnjaju da se on zaista i dogodio, a ostat će upamćen kao svojevrsni pandan čuvenoj "Božijoj ruci" Dijega Armanda Maradone, njegovog velikog prijatelja.

Pele je preminuo u 83. godini od posljedica raka debelog crijeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.