VELIKE PLAĆE

PSG završio godinu sa minusom od 370 miliona eura

Očajnička želja pariških šeika da osvoje Ligu prvaka dovela je do toga da PSG troši i ogromnim plaćama zavodi najveće zvijezde da dođu na Park prinčeva

PSG: Za plate izdvojeno 728 miliona eura. TWITTER

B. Ligata

10.1.2023

PSG je potpisao niz vrtoglavih ugovora, između ostalih s Mesijem (Messi), Ramosom, Hakimijem, Donarumom (Donnarumma) i Vajnaldumom (Wijnaldum), čime je postao fudbalska ekipa koja je za plate svojih igrača potrošila najviše novca u jednoj sezoni u historiji. 

PSG je na plate svojih igrača prošle sezone izdvojio nevjerovatnih 728 miliona eura.

Mesi je zaradio 29 miliona eura, a kada se njegova plata pridoda Mbapeovoj (Mbappe), Nejmarovoj (Neymar) i plaćama ostalih zvijezda u pariškom klubu, ne čudi da je objavljeno kako je PSG-ov budžet za plate za 2021/22. godinu najveći koji je ikad zabilježio jedan klub. 

Veliki fond plaća je doveo PSG do minusa od 370 miliona eura, prema zadnjim financijskim podatcima kluba.

Pariz srušio rekord Barselone

UEFA je kaznila PSG sa 63 miliona eura, od čega je 10 miliona eura morao isplatiti odmah zbog kršenja finansijskog fer pleja. Hoće li PSG morati platiti i ostatak novca, ovisi o tome hoće li klub ispoštovati pravila fer pleja u sljedećim godinama.

Do sada je rekord po izdavanju za plate igračima u jednoj sezoni držala Barselona, koja je 2019. godine kada je Mesi igrao za nju, za budžet na plaće igračima trošila 612 miliona eura.

Očajnička želja pariških šeika da osvoje Ligu prvaka dovela je do toga da PSG troši i ogromnim plaćama dovodi najveće zvijezde da dođu na Park prinčeva.


Mesiju novi ugovor koji se ne može odbiti

Parižani žele produžiti ugovor svojoj zvijezdi, na dodatnu godinu, a možda i dvije. Ono što nije dogovoreno jeste iznos plaće koju će Mesi dobijati, ali tvrde da je u pitanju novac koji se ne može odbiti.

Piše se da je Mesi zadovoljan životom u Parizu, kao i svojom situacijom u klubu od kojeg mu nakon davanja godišnje ostaje oko 30 miliona eura plaće. PSG želi da se Mesi završi karijeru noseći njegov dres i spreman je i može to platiti. Mesijeva prva godina u Parizu donijela je klubu oko 700 miliona eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.