POGINUO U NESREĆI

Kardif isplatio Nantu prvu ratu za preminulog fudbalera

Tročlano vijeće CAS-a saslušalo je žalbu u Lausannei koncem prošle godine i donijelo odluku kako Kardif Siti mora platiti odštetu

Sala: Na povratku prema Kardifu imao avionsku neserću. TWITTER

B. L.

12.1.2023

Velški fudbalski klub Kardif Siti isplatio je francuskom prvoligašu Nanteu prvu ratu naknade za transfer argentinskog fudbalera Emiliana Sale, koji je poginuo u avionskoj nesreći prije četiri godine.

Argentinski napadač poginuo je u avionskoj nesreći iznad La Manchea u januaru 2019. dok je putovao iz Francuske u Kardif.

Velšani su tvrdili kako 28- godišnji Sala službeno nije bio njihov igrač kada je stradao i odbili su platiti oko 15 miliona eura odštete. Argentinac je već bio u Velsu, prošao je ljekarske preglede, potpisao ugovor, ali se vratio u Francusku kako bi se oprostio od saigrača. Na povratku u Kardif je poginuo.


Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je tada kaznila Kardif zabranom transfera u iduća tri prijelazna roka, nakon čega se klub žalio Sportskom arbitražnom sudu (CAS). Tročlano vijeće CAS-a saslušalo je žalbu u Lausannei koncem prošle godine i donijelo odluku kako Kardif Siti mora platiti odštetu.

Velšani su sada platili prvi dio, nagađa se oko sedam miliona eura. Međutim, Kardif je uložio i žalbu na presudu CAS-a švicarskom saveznom sudu, a presuda se očekuje u februaru.

Kardif se trenutno nalazi na 20. mjestu Čampionšipa s dva boda više od zone ispadanja iz drugog razreda engleskog fudbala, dok je Nant na 15. mjestu francuske lige sa 17 bodova, četiri više od zone ispadanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.