PREMIER LIGA

Pepu Gvardioli današnji gradski derbi je bio jubilarni meč u trenerskoj karijeri

Fudbaleri Mančester junajteda pobijedili (2:1) su kao domaćini gradskog rivala Siti u velikom derbiju 20. kola Premier lige

Junajted je slavio nakon preokreta. Screenshot

G. Š.

14.1.2023

Fudbaleri Mančester junajteda pobijedili (2:1) su kao domaćini gradskog rivala Siti u velikom derbiju 20. kola Premijer lige. 

Menadžeru "Građana" Pepu Gvardioli današnji meč bio jubularni 500. u trenerskoj karijeri tokom koje je ostvario 379. pobjeda, što je procentulano najbolji prosek (76 posto) od svih trenera iz Liga petice otkako je počeo da se bavi ovim poslom od sezone 2008/09.

Građani su derbi dočekali na drugom mjestu na tabeli, Crveni đavoli na četvrtom, ali je Junajted ušao u duel u sjajnoj formi nakon osam vezanih pobjeda u svim takmičenjima.

Veliki preokret

Pet minuta trebalo je domaćinu za preokret na Old Trafordu u režiji Bruna Fernandeša i Markusa Rašforda. Ovih 2:1 boli više nego prethodno ponižavanje na Etihadu (6:3)... Kad je početakom oktobra Siti ubio u pojam gradskog rivala činilo se da će Eriku ten Hagu biti potrebna vječnost da izgradi tim sposoban da konkuriše za trofeje. No, tri i po mjeseca kasnije Nizozemac je stidljivo ušao u trku za naslov, nakon što je njegov tim fantastičnim preokretom u završnici nadvisio šampiona države i istakao kandidaturu da zaprijeti Arsenalu kojem se primakao na samo šest koraka uoči nedjeljnog gostovanja lidera Totenhemu.

I dalje su šanse Junajteda manje od Arsenalovih i "Građana", međutim, ali poslije velikog slavlja u subotnjem matineu 20. kola Premijer lige euforija je zavladala Old Trafordom. 

Tragičar i heroj

Da je tanka linija između tragičara i heroja pokazao je Markus Rašford. Sa velikim samopouzdanjem je dočekao derbi, rascpucan i razigran, ali zbog dva promašaja iz prvog dijela navukao je gnev publike i vjerovatno bi zaslužio etiketu najlošijeg aktera meča da se pred kraj nije iskupio sa dva inteligentna poteza. Neko drugi bi na njegovom mjestu potonuo, jer nije realizovao zicer kad je obišao istrčalog Edersona, kasnije također iz povoljne pozicije nije bio uspešan, čak je dobio udarac zbog koga se činilo da će ostati u svlačionici između dva dijela igre, a onda...

Taman kada je Siti poveo i djelovalo da drži meč pod kontrolom sjetio se engleski reprezentativac da postoji na terenu. Na pas Kazemira reagovao je sa dosta osjećaja, svjestan da je u dubokom ofsajdu, na neki način držao loptu pod stražom i nije je dirao – da jeste, gol bi bio poništen, čime je omogućio Brunu Fernandešu da poentira za izjednačenje.

Kada su tribine Teatra snova počele da podrhatavaju reagovao je Rašford na pas Alehandra Garnaća, prevario Edersona i postao prvi fudbaler još od Kristijana Ronalda koji je pogađao za Junajted na sedam vezanih utakmica.

Tako je „poništeno“ vođstvo Sitija u režiji Džeka Griliša. Samo dva minuta pošto je kročio na teren, najskuplji fudbaler u historiji britanskog fudbala je glavom poentirao na centaršut Kevina de Brujnea. Mora da je Gvardiola u tim trenucima pomislio da je posao završen, jer je opet mrežu zatresao rezervista kao na prethodnom prvenstvenom gostovanju (Čelsiju, tad Griliš namestio gol Marezu) i tih 15-20 minuta igre u nastavku, kad je gost zaista djelovao uverljivije, kao da su zavarali Pepa...

Tablice omogućuje Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.