DERBI SJEVERNOG LONDONA

Arsenal ide na konto Totenhemu, da li će ga najveći rival zaustaviti na pohodu ka titulu

Arsenal se nalazi na vrhu tabele sa 44 boda

Arsenal i Totenhem : 193. derbi sjevernog Londona. twitter

Analiza

15.1.2023

Arsenal ide na konto Totenhemu, derbi Sjevernog Londona prošle godine je razočarao mnoge navijače Arsenala, jer ih je upravo njihov najveći rival pretekao za mjesto koje vodi u Ligu prvaka.

Drugačija sezona

Drugačija sezona za obje ekipe, Arsenal se nalazi na vrhu drveta sa 44 boda i sa osvojena tri boda danas pobjegli bi osam bodova ekipi Sitija koja je na drugoj poziciji.

Totenhem se bori za mjesto Lige prvaka, trenutno su peti na tablici sa 33 boda, ali im je forma promijenjljiva. Samo dvije pobjede od posljednih pet mečeva dovodi Totenhem do velikog upitnika da li će moći izdržati pritisak Arsenala i smanjiti šanse za titulu svom najvećem rivalu.

Kako je krenulo rivalstvo

Arsenal koji je bio u južnom Londonu nikada nije imao povezivanja sa Totenhemom i njihovim rivalstvom sve dok se "Topnici" nisu preselili na teritorije Totenhema 1913. godine. 

Od tada je krenula mržnja između dva kluba, gdje je Arsenal uzeo sav uspijeh iz ruku Totenhema i zapečatio se kao najveći klub u Londonu.

Da bi stvari bile gore Arsenal je dva puta osvojio ligu na Vajt Hart Lejnu 1971. i 2004. godine, tada su poslati prvi tim koji je osvojio titulu bez izgubljenog meča, prepoznatljivi “Invincibles“.

Arsenal voli ovu utakmicu kući, dok na gostovanju imaju katastrofalan rekord protiv Totenhema. 

Zadnja pobjeda je stigla u okviru Liga kupa 2015. godine kada je Flamini pogodio oba puta. U okviru lige 2014. godine je Arsenal posljedni put odnio bodove sa Vajt Hart Lejna.

U ekipi Arsenala neće biti ozlijeđenog Gabrijela Žesusa (Gabriel Jesus) zbog povrede koljena koju je zadobio na Mundijalu, dok Totenehem neće moći računati na Lukasa Mouru. 

Rodrigo Bentakur (Bentacur), Dejan Kulusevski i Ričarlison (Richarlison) su se vratili trenizima, ali su pod upitnikom za ovaj meč.

Utakmica se igra od 17:30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.