ŠPANIJA

"El Klasiko" u polufinalu Kupa kralja

Žrijeb spojio Barcelonu i Real Madrid

Barceloni pripao posljednji međusobni duel u Rijadu. Twitter

A. V.

30.1.2023

Barcelona i Real Madrid borit će se za mjesto u finalu Kupa kralja, odlučeno je u ponedjeljak žrijebom održanim u sjedištu Španskog fudbalskog saveza, dok će drugi finalist biti uspješniji iz dvoboja Osasune i Atletik Bilbaa.

Pomjereni datumi

Iako su predviđeni termini za odigravanje polufinalnih utakmica početkom februara i marta, datumi su morali biti promijenjeni zbog učestvovanja Real Madrida na Svjetskom klupskom prvenstvu te u osmini finala Lige prvaka.

Termini prvih polufinalnih dvoboja su između 28. februara i 2. marta, dok će uzvrati biti odigrani između 4. ili 6. aprila. Domaćini u prvih utakmica su Real Madrid i Osasuna.

Finalni dvoboj za Kup kralja će, kao i u prethodne tri godine, biti odigran u Sevilji, na stadionu La Kartuha, a termin utakmice je 6. Maja.

Šest utakmica

Barcelona i Real Madrid će tako ove sezone odigrati najmanje šest utakmica. Aktuelni prvak Evrope i Španije je bio uspješniji u ligaškom takmičenju, kad je na Santjago Bernabeuu savladao Barcelonu s 3:1, što je Kataloncima jedini prvenstveni poraz u ovoj sezoni. Barcelona je vodeća na tabeli s 47 bodova, pet više od drugoplasiranog Reala.

Katalonci su kraljevskom klubu uzvratili u finalu španskog Superkupa, kad su slavili s 3:1 u Rijadu.

Barcelona je najuspješniji španski klub u Kupu kralja s 31 naslovom iz 42 finala. Real Madrid je s 19 naslova iz 39 finala na trećem mjestu, iza Atletika koji je 23 puta bio pobjednik, a 39 puta zaigrao u finalu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.