NAJBOGATIJI NE ODUSTAJU

Otkriven novi plan Superlige: Došlo je vrijeme za promjene

Generalni direktor Superlige Bernd Rajhart izjavio je da je evropski fudbal na ivici ambisa

Real Madrid, Barcelona i Juventus predvode grupaciju koja za cilj ima stvaranje novog elitnog takmičenja. Twitter

G. Š.

9.2.2023

„Atentat“ na aktuelni evropski fudbalski poredak pokušan prije dvije godine od strane najvećih klubova nije uspio i preko noći se srušio kao kula od karata. UEFA, navijači, političari su zajedničkim snagama uspjeli da osujete prevrat najbogatijih klubova i sasijeku krila ambicioznom projektu Superlige, ali izgleda da je to bila samo jedna bitka u ratu koji tek predstoji.

Novo elitno takmičenje 

Najbogatiji ne odustaju od namjere da postanu još bogatiji. Real Madrid, Barcelona i Juventus predvode grupaciju koja za cilj ima stvaranje elitnog takmičenja, ali sada je plan nešto drugačiji nego prije dvije godine. Naime, učestvovalo bi više klubova od 20 najbogatijih, takmičenje ne bi bilo zatvoreno poput neuspješne i neprofitabilne košarkaške Eurolige i brojalo bi tri puta više učesnika.

Novi plan podrazumijeva učešće 60 do 80 klubova podijeljenih u više divizija sa makar 14 zagarantovanih okršaja umjesto dosadašnjih šest.

Ogroman disbalans

Generalni direktor Superlige Bernd Rajhart izjavio je da je evropski fudbal na ivici ambisa.

- Nastao je ogroman disbalans širom kontinenta i tradicionalni evropski klubovi sa slavnom historijom danas nisu u stanju da se takmiče. Prošlog oktobra započeli smo dijalog o budućnosti evropskog fudbala. Od tada smo razgovarali sa skoro 50 klubova i drugih igrača u sektoru i zaključak koji dijele skoro svi je da su temelji na kojima je izgrađen evropski fudbal ozbiljno ugroženi. Došlo je vrijeme za promjene - poručio je Rajhart.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.