POSLJEDNJI POZDRAV

Infantino se oprostio od Ćire Blaževića dirljivim pismom

HNS je objavio na svojoj stranici pismo koje je predsjednik FIFA-e uputio predsjedniku saveza

Predsjednik FIFA-e se oprostio od Ćire dirljivim pismom. Facebook

N. H.

13.2.2023

Miroslav Ćiro Blažević nas je napustio prošle sedmice, dan prije 88. rođendana. Trener rođen u Travniku je ostavio dubok trag u evropskom i svjetskom fudbalu.

Đani Infantino (Gianni), predsjednik krovne fudbalske organizacije (FIFA), se odlučio oprostiti od Ćire emotivnim pismom koje je poslao na adresu predsjednika HNS-a Marijana Kustića, ali i porodice Miroslava Blaževića.

Pismo prenosimo u cjelosti:

- Ovim putem želim izraziti najiskrenije saučešće povodom smrti bivšeg igrača, selektora i simbola hrvatskog nogometa Miroslava Blaževića. Riječi ne mogu izraziti tugu koju osjećamo zbog ovog gubitka.


Tokom svoje igračke karijere Miroslav Blažević je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća zastupao boje Dinama, zagrebačke Lokomotive, Sarajeva i Rijeke, odnosno švicarskih klubova Siona i Moutiera. Poslije je, međutim, stekao ime uglavnom kao trener. Nakon igračkog penzionisanja započinje uspješnu međunarodnu trenersku karijeru, koja će trajati više od četiri decenije. Trenirao je nekoliko klubova u bivšoj Jugoslaviji, Evropi i svijetu, osvojivši brojne trofeje, pogotovo s Dinamom, Sionom i Grasshoppersom.

Vodio je i reprezentaciju Hrvatske, vodivši je do historijske bronze na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, bio selektor Švicarske, Irana, Bosne i Hercegovine i olimpijske reprezentacije Kine.


Smatra se jednim od najuspješnijih trenera svih vremena, nogometnom legendom, vođom ekipe i motivatorom, njegova ostavština i postignuća, a pogotovo njegova liderska uloga, ličnost i ljudske kvalitete neće biti zaboravljene i zaista će nam nedostajati.

U ime međunarodne nogometne zajednice, želim izraziti naše duboko saučešće Hrvatskom nogometnom savezu, te Miroslavovoj porodici, prijateljima i voljenima. Naše su misli sa svima vama.

Nadamo se da će ova sjećanja i naše riječi podrške donijeti malo mira i utjehe u ovom teškom trenutku – stajalo je u pismu Infantina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.