FUDBALSKI STRUČNJACI

Benitez: Idiotizam je sve što su tada pričali

Dok sam trenirao Real, nisu nam dali da pobjeđujemo, rekao je Rafa

Rafael Benitez. Twitter

G. Š.

17.2.2023

Nekadašnji trener Real Madrida Rafael Benitez smatra da je u sezoni 2015/16 odradio dobar posao u „Kraljevskom klubu“. Međutim, svi se sjećamo onog El Klasika, kad je Barsa sa Luisom Saurezom pokorila Madrid (0:4).

Administrativna greška

- Dok sam trenirao Real, nisu nam dali da pobjeđujemo! Bili smo prvi u grupnoj fazi Lige prvaka, što se smatra dobro obavljenim poslom, iz Kupa kralja smo eliminisani usljed administrativne greške vezane za Denisa Čeriševa, što su pripisali meni kao propust kad sam otišao. U fizičkom smislu moj tim je bio nadmoćan u odnosu na rivale. Kad sam otišao, ostavio sam Real dva boda iza Barcelone, sa jednom utakmicom manje, a dva mjeseca kasnije zaostajao je 12 koraka za Kataloncima, analizira Benitez.

Njegov mandat pamti se između ostalog i po tome što je uvijek pomenutog Čeriševa protiv Kadiza u susretu Kupa kralja, jer je u prethodnom izdanju takmičenja skupio tri žuta kartona i uopšte nije smio da bude u protokolu, što je kasnije dokazano i Real je izbačen.

- Tri puta samo upozoravao na moguću grešku i bez obzira na moje riječi ona se desila. Tad se činilo kao da sam ja kirv, jer sam ubrzo smijenjen.

Nepovoljan ambijent

Rafa je došao u Real u vrijeme kada je Barcelone osvojila triplu krunu 2015, pa mu je u startu zadatak bio jako težak.

- Naslijedio sam Karla Ančelotija, koji je izgradio dobar odnos sa svim igračima i tad je izgledalo kao da smo stigli sa bičem u rukama. Ambijent je bio nepovoljan- otišao je Iker Kasiljas, uhapšen je Benzema, baš komplikovana situacija. Kad je tako, ko plaća ceh? Naravno, ja. Znamo kakav je Kristijano Ronaldo i kako s njim morate da uspostavite odnos. Problem je nastajao kad moraš da brineš o još sedmorici, a neki od njih ne igraju, nisu sretni. Onda izlaze u novine i filtriraju stvari. Oni koji su na klupi počinju da sumnjaju u sebe i zato izlaze priče po novinama – istakao je Benitez.



Rafael Benitez. Twitter



Modrićevi kratki pasovi

Govorilo se tad da je navodno Rafa sugerisao Luki Modriću kako da dijeli kratke pasove, a Ronaldu kako bi trebalo da izvodi prekide, mada je obje glasine demantova.

- Na osnovu toga što sam poznavao Kristijana Ronalda sa terena Premijer lige, rekao sam da mu analiziramo način na koji puca iz slobodnih udaraca. Gledali smo putanju lopte i pitali se da li nešto možemo da ispravimo. Vidjeli smo da ne možemo i onda smo na tu temu zaboravili. To je bio moj jedini razgovor sa njim. Sve ostalo je laž. Kako je izvodio slobodne udarce pošto sam ja otišao iz Reala jasno je na osnovu procenta pogodaka. Njegova statistika je bila sve gora – analizira Rafa.

Isto tako, ne baš sjajni odnosi Kristijana Ronalda i Gereta Bejla oko toga ko bi trebalo da bude lider tima dospjeli su u žižu javnosti usljed navodnog favorizovanja Velšanina.

- Još jedna laž. Bejl bi igrao za reprezentaciju, a ja bio privatno u Engleskoj i zajedno bismo se vraćali za Madrid.. Idiotizam je sve što su tad pričali, jer su tako samo zaoštravali odnose.

Sad su neka druga vremena, ali Benitez je opet u centru pažnje kao trener koji je sjedio na klupama Liverpula i Reala, a baš ta dva giganta srest će se u osmini finala Lige prvaka.

- Kad sam ja trenirao Liverpul, dobili smo Madriđane sa 4:0, podsjetio je 62-godišnji stručnjak, koji poslije napuštanja Evertona traga za novim poslom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.