HISTORIJSKI POTEZ SUDIJE

Sudija nije pokazao žuti karton igraču Ajaksa za skidanje dresa: Ova situacija je veća od fudbala

Reprezentativac Gane je posvetio gol nastradalom Kristijanu Atsuu sa posebnim natpisom na majici ispod dresa

Historijski potez sudije na utakmici Ajaksa. SCREENSHOT/Twitter

N. H.

20.2.2023

Fudbaler Ajaksa Mohamed Kudus (Mohammed) je postigao gol protiv Sparte iz Roterdama, a posvetio ga je sunarodnjaku iz reprezentacije Gane Kristijanu Atsuu (Christian Atsu).

Atsu je izgubio životu u razornim zemljotresima koji su pogodili Tursku, a njegovo tijelo je pronađeno tek poslije 12 dana od udara.

Kudus je postigao lijep pogodak iz slobodnog udarca, posvetio ga je nastradalom Atsuu, ali i više od njega javnost je oduševio sudija Pol van Bekel (Boekel), koji je odlučio da ne pokaže žuti karton fudbaleru Ajaksa, iako je ono što je on uradio protiv pravila.

Korisnici društvenih mreža su se složili da je ljudskost pokazana važnija od pravila, posebno kad ona nisu presudna. Kudus je gol postigao za konačnih 4:0.

- Sudija mi je rekao da skidanje dresa nije dopušteno, ali da razumije kako je ova situacija veća od nogometa – rekao je Kudus poslije utakmice.

Atsu je imao 31 godinu, bio je igrač turskog Hatajspora. Tu je stigao početkom ove sezone, a dan prije zemljotresa, je bio strijelac u sedmoj minuti sudijske nadoknade za pobjedu protiv Kasimpaše.

Iako je imao let za odlazak iz Turske, odlučio je ostati i proslaviti sa saigračima pobjedu, što se pokazalo kobnim po njega. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.