DOBRA IDEJA ILI ZABLUDA?

Projekat francuske firme: Plutajući stadioni kao budućnost

Navijači više neće biti ti koji idu na stadione, već će stadioni ići kod navijača

N. H.

20.2.2023

„Oceaniums“, plutajući stadioni Vincent Callebaut Architectures, daje novu perspektivu međunarodnim sportskim događajima.

Više neće navijači biti ti koji idu na stadione, već će stadioni ići kod navijača.

Umjesto da stalno grade nove stadione za potrebe svakog novog Svjetskog prvenstva ili drugih međunarodnih sportskih događaja kao što su Olimpijske igre, francuska firma Vincent Callebaut Architectures predlaže nešto potpuno drugačije.

Oni planiraju da izgrade stadione za kulturne i sportske događaje koji neće biti na kopnu, već na moru.

Nazvan „Oceaniums“ plutajući stadion će biti nešto između broda i stadiona.

Futuristička struktura je dizajnirana za navigaciju koristeći obnovljive izvore energije kao što su sunčeva svjetlost, energija vjetra i okeanska struja.

Prema ovoj viziji, navijači neće biti primorani da idu na zastarjele stadione, već će održivi i ekološki stadioni ići navijačima.

Plan je da se ovi stadioni izgrade u potpunosti od prirodnih i recikliranih materijala kao što su puno drvo, aluminijum, morske alge i plastični otpad.

Otpad će biti recikliran za proizvodnju novih građevinskih materijala za 3D štampače koji će raditi uz pomoć procesora vještačke inteligencije.

Nova proizvodna filozofija, koju kompanija zastupa ima za cilj da bude regenerativna, gdje se ništa ne gubi, ništa ne stvara i sve se reciklira.

Kompanija tvrdi da će postepeno ukidanje foslinih goriva u korist obnovljivih izvora energije stimulisati razvoj energije okeana i tehnologije energije plime i oseke, kao i naučna istraživanja u morskom životu i održivosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.