EVROPSKA SUPERLIGA

Anjeli: Zalažem se za ligaški sistem u vrhunskom evropskom fudbalu

To je problem za svaki klub. Sa takvom neizvjesnošću nije moguće donositi održive, zdrave i dugoročne odluke - rekao je Anjeli

Andrea Anjeli. Twitter

G. Š.

25.2.2023

Bivši predsjednik Juventusa Andrea Anjeli nema namjeru da odustane od fudbala, niti od projekta evropske Superlige, koji je nedavno ponovo oživio odlukom Višeg suda u Madridu, a koji je vezao ruke UEFA i FIFA u pokušaju da blokiraju paralelno takmičenje. Sada se čeka konačna presuda Evropskog suda pravde.

Vitalni značaj

Anjeli je intervjuu za ugledni nizozemski „Telegraf“ poručio da je Superliga od vitalnog značaja za brojne evropske klubuve, među kojima je spomenuo i Crvenu zvezdu, kao i da sadašnji monopol UEFA pruža doprinos samo evropskoj kući fudbala.

Ono što je prema njemu neophodno jeste da klubovi moraju imati stabilne finansije i da imaju garancije da neće doživjeti krah ukoliko se jednom ne kvalifikuju za evropske takmičenja.

- To je problem za svaki klub. Sa takvom neizvjesnošću nije moguće donositi održive, zdrave i dugoročne odluke. Zato se zalažem za ligaški sistem u vrhunskom evropskom fudbalu, sa većim finansijskim i sportskim mogućnostima za svaki klub - rekao je Anjeli.

Dogovor sa Čeferinom 

Nekadašnji gazda „Stare torinske dame“ kaže da je 2019. godine imao dogovor sa Aleksandrom Čeferinom i članovima Udruženja evropskih profesionalnih klubova o novom formatu, ali da je prvi čovjek UEFA potom odustao.

Kompletan razgovor pročitajte OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.