FRANCUSKA

Pod istragom predsjednik PSG-a: Prijavljen za otmicu i mučenje

Navodno je podnosilac prijave dostavio dokumente

Al Kelaifi: Teške optužbe. PSG

N. D.

28.2.2023

Vlasnik Pari Sen Žermena, Naser Al Kelaifi (Nasser al Khelaifi) prijavljen je za otmicu i mučenje jednog francuskog državljanina, objavio je "L'equipe".

O čitavom slučaju pišu francuski mediji i to uporedno sa još jednim skandalom u kojem se našao fudbaler PSG Ašraf Hakimi (Achraf), protiv kojeg je povedena istraga zbog navodnog silovanja jedne devojke.

Mediji u Francuskoj navode da je protiv Al Kelaifija pokrenuta istraga nakon što je Taib Benabderahmane podnio tužbu i pored toga, navodno, dostavio dokaze o mučenju koje je preživio 2020. godine u Kataru.

Kako prenose francuske novine i portali, Benabderahmane je aktivista koji je imao kompromitujuće dokumente o vlasniku pariskog kluba.

On je prije nekoliko mjeseci podnio tužbu za otmicu, prijetnje i mučenje koje je Al Kelaifi naredio, a sada je istraga otvorena.

Taib se 2020. godine vratio u Katar gdje je započeo kampanju protiv korupcije pri dodjeli organizacije Svjetskog prvenstva i kršenje ljudskih prava tokom izgradnje stadiona, o čemu je svijet više puta slušao.

Navodno, Al Kelaifiju je zasmetalo što je Benabderahmane isticao da posjeduje pomenutu dokumentaciju. Nakon toga, aktivista je uhapšen i prebačen u zatvor, a tvrdi da je tamo mučen prije nego što je najprije završio u kućnom pritvoru, a zatim u novembru 2020. godine bio deportovan iz Katara uz zabranu ulaska u tu zemlju.

Također, mediji u Francuskoj navode da postoje nagovještaji da je Taib posjedovao i video snimke biznismena i njegove ljubavnice, kao i audio snimak telefonskog razgovora s određenim osobama iz FIFA u vezi organizacije Mundijala i dodjele televizijskih prava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.