FRANCUSKA

Seksistički komentari koštali posla trenera dvojice bh. fudbalera

Trener francuskog kluba je probao opravdati postupke svog igrača koji je optužen za seksualni napad, a svojim komentarom je još pogoršao situaciju

Abdel Buhazama. Screenshot/Twitter

N. H.

7.3.2023

Francuski trener Abdel Buhazama (Bouhazama) je podnio ostavku na dužnost glavnog trenera Anžea, u kojem igraju i bosanskohercegovački fudbaleri Halid Šabanović i Dženit Hajdarević.

Anže je posljednji na tabeli francuskog prvenstva i uspjeli su sakupiti samo 10 bodova iz 26 odigranih kola, a 54-godišnji Buhazama je zbog svog govora uoči nedjeljnog poraza od Monpeljea u medijima portretiran kao seksist.

Namie, igrač Ilijes Četi (Ilyes Chetti) je optužen za seksualni napad, a Buhazama je iznenadio načinom na koji je komentarisao taj događaj.

- Nije loše, svi smo već dirali djevojke – rekao je dok je želio opravdati postupke svog igrača, ali ga je to koštalo posla.

- Suočen s medijskim pritiskom i kako bi sačuvao imidž kluba i mir u svlačionici, Abdel Buhazama je objavio kako želi napustiti poziciju glavnog trenera. Predsjednik Said Šabene (Chabene) je prihvatio tu odluku. Klub ne prihvata bilo kakav oblik diskriminacije te osuđuje seksizam i mržnju prema ženama – saopćili su iz Anžea.

U saopćenju je navedeno da se Buhazama izvinio svim suradnicima, a posebno kolegicama.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.