EVROPSKA LIGA

Ima li mjesta iznenađenjima: Arsenal dočekuje Sporting, Juve gostuje Frajburgu

Ferencvaroš u kojem igraju četiri fudbalera iz BiH ima težak zadatak na svom stadionu protiv Bajer Leverkusena

Uzvratne utakmice Evropske lige. Screenshot/Twitter

16.3.2023

Evropska takmičenja su nas kroz godine naučila da se rijetko kad može jedna ekipa otpisati prije nego što završi 180 minuta dvoboja nokaut faze. 

Favoriti postoje, ali isto tako se nije jednom desilo da potpuni autsajder dogura dalje od mnogih favorita na papiru. 

Možemo li to očekivati i ove godine? Teško je reći, ali sigurno je da će se mnoge ekipe potruditi da iznenade. 

Arsenal - Sporting Lisabon

Lider ovogodišnjeg izdanja engleske Premijer lige Arsenal, predvođen Mikelom Artetom, je izašao na teren na megdan Sportingu, može se slobodno reći, podcjenjivački. 

Kombinovani sastav koji je španski stručnjak izveo na Hoze Alvarade stadion je dva puta vodio, ali će na kraju prolaz ganjati na svom Emirejtsu. 

Trener koji je od Sportinga napravio silu u portugalskom fudbalu, Ruben Amorim, sigurno neće dopustiti da se sa njegovom ekipom Topnici poigravaju. Izuzetna taktička borba nas očekuje između dva vrsna stručnjaka, a sigurno je da će se njihovi stilovi sudariti na, za gledaoce, najbolji mogući način i kreirati šou. 

Frajburg - Juventus

Jedno od najvećih iznenađenja u fudbalu prethodnih godina je rast Frajburga. Njemačka ekipa koja je godinama tavorila pri ili na samom dnu Bundeslige je prethodnih godina uspjela da napravi odlične rezultate. 

Vjera u Kristijana Strajha (Christian Streich) je kulminirala u prethodnoj sezoni, pošto su se kao šestoplasirana ekipa njemačkog prvenstva plasirali u Evropsku ligu. 

Frajburg je grupu prošao sa najvišim ocjenama. Nisu upisali niti jedan poraz do onog u prošloj utakmici protiv Juventusa. 

Stara dama je u prilično čudnoj formi od momenta kada im je oduzeto 15 bodova u Seriji A. 

U Evropskoj ligi ih vadi Argentinac Anhel Di Marija (Angel). On je dvomeč sa Nantom riješio het-trikom, da bi i u prvoj utakmici matirao golmana Frajburga za novu pobjedu svoje ekipe.

Ostaje da se vidi hoće li uspjeti Juventus sačuvati tu prednost ili će im ipak njemačka ekipa doći glave. 

Ostale utakmice

Ferencvaroš, u kojem igra prava mala armija bh. fudbalera, će imati težak zadatak protiv Bajer Leverkusena. Apotekari su ih u prvoj utakmici savladali 2:0 na svom stadionu, a ostaje da vidimo da li oni u sebi imaju to da se vrate u utakmicu. 

Union Berlin i Rojal Union Sent Žilo su odigrali nezaboravnu utakmicu koja je završila rezultatom 3:3. Obje ekipe su hit u svojim ligama, zbog nevjerovatno brzog dolaska u sami vrh.  Sigurno je da neće izostajati zanimljivosti na ovoj utakmici. 

Raspored osmina finala Evropske lige 16.03: 
18:45
Betis - Mančester junajted  (prva utakmica 1:4)
Frajburg - Juventus (0:1)
Fejnord - Šahtar (1:1)
Fenerbahče - Sevilja (0:2)

21:00
Ferencvaroš - Bajer (0:2)
Real Sosijedad - Roma (0:2)
Rojal Union SG - Union Berlin (3:3)
Arsenal - Sporting (2:2)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.