OGRANIČENO POSLOVANJE

Rekordni gubici uzrokovani sankcijama: Pogođeni Čelzi i Roman Abramovič

Za fiskalnu 2021/22. godinu Čelzi ima neto 121.3 miliona funti duga nakon sankcija koje su uvedene bivšem vlasniku

Čelzi prijavio rekordne gubitke. Screenshot/Twitter

N. H.

27.3.2023

Za fiskalnu 2021/22. godinu Čelzi ima neto 121.3 miliona funti duga koje na Stamford Bridžu objašnjavaju "vanrednim troškovima i smanjenjem prihoda od prodaje karata" nakon sankcija koje su uvedene bivšem vlasniku Romanu Abramoviču.

Roman Abramvič je klub stavio na prodaju početkom marta nakon početka sukoba u Ukrajini kada su mu uvedene sankcije, a sve to je zakomplikovalo i prodaju kluba koji je također bio pod sankcijama.

Čelzi nije mogao da prodaje ulaznice za utakmice, trpio je ogromne gubitke i na drugim stranama jer su svi poslovi kluba bilo uslovljeni pravilima Vlade.

- Tokom ovog perioda, klub je bio ograničen u brojnim sferama poslovanja – nismo mogli da prodajemo ulaznice, suvenire, nismo mogli da potpisujemo ugovore sa igračima, sa sponzorima… i to sve je dovelo do velikih gubitaka - naveli su iz kluba.

- Uz to, očekuje se da će sve ovo utjecati i na finansijsko stanje kluba i u narednim godinama zbog dugoročnog utjecaja koja su ta ograničenja imala na razne ugovore - dodaje se.

Jedna od pozitivnih stvari je povećanje prihoda sa 434.9 na 481.3 miliona funti do kojih je došlo zahvaljujući povratku navijača na tribine nakon pandemije koronavirusa. Također, komercijalna zarada je povećana na 177.1 milion funti nakon produženja nekih sponzorskih ugovora, ali i sklapanja nekoliko novih.

- Sve ovo je dovelo do rekordnog gubitka od 121.3 miliona funti - zaključeno je u Čelzijevoj analizi fiskalne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.