FRANCUSKA

Igrače plaćali na čudan način: Asvel kažnjen oduzimanjem pobjeda

Francuska košarkaška liga (LNB) je kaznila lionski Asvel novčano i oduzimanjem dvije pobjede, usljed kršenja finansijskih pravila ovog takmičenja

Asvel: Kažnjeni sa oduzimanjem dvije pobjede. Screenshot/Twitter

N. H.

30.3.2023

Francuska košarkaška liga (LNB) je kaznila lionski Asvel novčano i oduzimanjem dvije pobjede, usljed kršenja finansijskih pravila ovog takmičenja.

Razlog je poprilično bizaran. Ekipa u vlasništvu Tonija Parkera je isplaćivala zarade Nandu De Kolou (Colo) i Žofriju Lovernju (Joeffrey Lauvergne) djelimično kroz autorska prava na fotografije, što je u Francuskoj zabranjeno.

Asvel je ekspresno reagovao saopćenjem u kojem je poručio da će odmah uložiti žalbu na ovu odluku.

Osim toga, klub iz „Astrobal arene“ je od septembra bio na meti rukovodstva LNB, koja je u više navrata slala zahtjeve klubu iz Viljerbana da dostavi svu potrebnu dokumentaciju u vezi sa ugovorima dvojice reprezentativaca Francuske.

De Kolo i Lovernj imaju ugovore do ljeta 2024. godine i ostaje da se vidi hoće li oni biti revidirani kako bi se u budućnosti izbjegla kazna.

Asvel, jedan od dva Euroligaša iz francuskog prvenstva, ne blista ni u jednom od dva takmičenja. Prije oduzimanja dvije pobjede imali su skor 15-9 u Francuskoj, a u Euroligi su se odavno oprostili od plej ofa. Trenutno su posljednji na tabeli sa skorom 8-23.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.