LEGENDARNI ŠVABO

"Avazov" vremeplov: Šta je Ivica Osim poručio nakon teškog poraza Zmajeva od Portugala 2011. godine

Previše smo se bili digli. Mislili smo da možemo sve, da ih možemo pobijediti, ali smo se grdno prevarili, rekao je tada Osim

Ivica Osim. Avaz

H. J. I.

3.4.2023

Legendarni Ivica Osim preminuo je prošle godine 1. maja u svom domu u Gracu. On je sahranjen u Sarajevu na Gradskom groblju Bare u Aleji velikana. 

Osim je za "Dnevni avaz" govorio nakon dvomeča u baražu za Evropsko prvenstvo koje se održalo 2012. godine, u kojem su Zmajevi izgubili od Portugala ukupnim rezultatom 6:2. 

Osim je tada obavljao funkciju predsjednika Komiteta za normalizaciju NSBiH. U nastavku pročitajte cijeli intervju. 

- Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju NSBiH, u svom životu doživio je toliko toga da ga malo šta više može iznenaditi i pogoditi, ali debakl reprezentacije BiH u Lisabonu i još jedan pad na posljednjoj prepreci za neko veliko takmičenje, iskusnog i mudrog Švabu morali su nasekirati.

Nismo sazreli

Švabo je u avionu sjedio, a s lica mu se mogalo čitati razočarenje. No, i u teškim trenucima, prvi čovjek bh. fudbala držao se dostojanstveno i pristao na razgovor za „Avaz“.

Kako ste Vi doživjeli utakmicu u Lisabonu?

- Tužno. Nije bilo lijepo gledati sve ono.

Šta nam se desilo?

- Desilo se da su nas po porazili na elementarnim i najjednostavnijim stvarima - borbenošću, trkom, željom... Jednostavno se činilo da nismo još sazreli.

Imamo igrače, imamo ekipu i imamo Vas. Šta se još treba desiti da bismo konačno sazreli?

- Previše smo se bili digli. Mislili smo da možemo sve, da ih možemo pobijediti, ali smo se grdno prevarili. Dobro su nas bacili na zemlju.

Svi smo očekivali nešto više, a desila nam se katastrofa. Zašto?

- Ne znam. To morate pitati Safeta Sušića, ali i sebe. Zapitajte se sami zbog čega smo tako poraženi.

Intervju sa Ivicom Osimom objavljen 2011. godine u "Dnevnom avazu". Avaz

Mislite na novinare? Ne mislite, valjda, da smo mi krivi?

- Ma, ne kažem da ste krivi, ali zapitajte se kako ste svi pisali i govorili prije utakmice. Malo ste pretjerali u procjenama i komplimentima na račun nekih igrača, a oni to, očito, nisu mogli podnijeti.

Ipak, mi nemamo toliko svjetskih fudbalera da bismo ih toliko hvalili. Trebate ih sve lijepo izanalizirati pa ćete i sami vidjeti što nismo mogli pobijediti Portugal. Treba znati koliko oni zaista mogu.

Viša letvica

Kako ćemo dalje? Možemo li se oporaviti od ovog šoka i ponovo sve početi graditi ispočetka kada u ovim trenucima malo ko može biti optimista?

- Mi ovih 6:2 moramo iskoristiti na pozitivan način.

Ovo je još jedna opomena, bolna, ali poučna. Slijede nove kvalifikacije u kojima svi očekuju da budemo prvi i da Lihtenštajnu zabijemo deset golova, ali vidjet ćete da toga neće biti. Trebamo sve ekipe shvatiti podjednako ozbiljno. Da smo to uradili u Albaniji, možda bismo ih dobili i ko zna šta bi bilo.

Možda bismo bili prvi...

- A možda nam je to i trebao biti cilj, da letvicu postavimo malo više nego što mislimo da treba.

Safet Sušić izjavio je da će razmisliti o svojoj budućnosti. Šta Vi kažete? Ima li Pape Vašu podršku da ostane?

- Ma, ja sam prvi i počeo pričati o tome. Mislim da ne bi bilo dobro ponovo nešto mijenjati. Ne valja to preč esto raditi.

Znači, možemo očekivati da Sušiću bude ponuđen novi ugovor?

- Bit će... Neka i igrači i on znaju da im opet valja raditi zajedno i neka se pripremaju za to.

Neka se Džeko i Lulić zamisle

Kako ste Vi vidjeli onu situaciju sa Senadom Lulićem i reakciju Edina Džeke?

- Ružno. Ovo je reprezentacija i takve se stvari ne smiju dešavati naočigled cijelog svijeta. Trebaju se obojica zamisliti.

Ronaldo ima najviše, a pokazao se kao sportista

Kod nas se sve nekako svodi na to koliko igrači vrijede, koliko je neko dao para za njih, koliko žena imaju, kakve automobile voze...

A vidite Ronalda. Čovjek ima para kao cijela naša reprezentacija zajedno, a preksinoć je pokazao kako se igra. Ne samo igrački nego i kao sportista, jer nije uradio ništa van granica sportskog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.