PRIJE 18 GODINA

"Avazov" vremeplov: Kako je legendarni Maradona govorio za naš medij

Maradona je smatrao da su favoriti Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. domaća ekipa i Brazil

Diego Armando Maradona. AP Photo/Sergei Grits, File

S. S.

27.4.2023


Diego Armando Maradona je jedan od najvećih fudbalera svih vremena. Iako je igrao i Barceloni, ostao je zapamćen po nevjerovatnim partijama u Napoliju, a u njegovoj domovini njegov klub je bio Boka Juniors.

Životnu bitku je izgubio 2020. godine.

Ono što je ostalo zabilježeno je to da je 2005. godine posjetio Novi Vinodolski u Hrvatskoj, što su novinari "Dnevnog avaza" iskoristili tada za razgovor s njim. 

U nastavku vam donosimo tekst o toj temi objavljen 17. juna 2005. godine.

- Dolazak Dijega Armanda Maradone u Novi Vinodolski pokazao je da postoji samo jedna zvijezda, a da su sve ostalo zvjezdice. Apsolutna histerija među novinarima, fotografima, običnim ljudima nakon što se pojavio „mali zeleni“ zasjenila je sve što se u srijedu dogodilo u Novom.

Čovjek koji se igrao s fudbalom tokom karijere, u kojoj je stekao epitet najvećeg među najvećima, već decenijama je superzvijezda.

Kakva je to čarolija u omalenom Argentincu, valjda se može osjetiti samo u njegovoj blizini. Nije me sramota priznati da sam se tresao kao dijete dok sam se rukovao sa Dijegom Armandom, jer pred velikima nije ni sramota drhtati.

Sve je prošlost

U Novi je stigao zbog humanitarne utakmice za pomoć djeci, a baš to je i promijenilo ludi život nakon završetka karijere.

Maradona je bio ovisnik o kokainu, na rubu nervnog sloma.

- Sve je prošlost. Sada samo želim pomagati djeci, to me toliko ispunjava i raduje da sam skoro sve posvetio humanitarnom radu. Odazvat ću se na svaki poziv takve vrste, zato sam i došao u Novi Vinodolski. Divno je vidjeti sve ove velike tenisere, fudbalere, muzičare koji su tu da bi dali svoj doprinos akciji - rekao je Maradona.

U Italiji je 1990. godine bivša Jugoslavija bila na pragu velike pobjede protiv Argentine. Maradona je tada promašio penal, ali to što je golman Ivković odbranio Dijego smatra, ustvari, nekim znakom, koji je nagovijestio pobjednika.

- Ivković mi je odbranio penal, a mi smo prošli dalje i zatim igrali finale Svjetskog prvenstva.

Znači, tako je trebalo biti, moj promašeni penal za plasman u finale - rekao je Maradona.

Argentinski majstor je još jednom potvrdio da Če Gevaru  smatra jednim od svojih idola.

- Če Gevari se divim i uvijek ću se diviti - kazao je.

Vezanost Maradone uz porodicu posebno je jaka i danas često sa braćom u Argentini igra fudbal.

- Igram sa braćom i uvijek se tučemo, to trebate vidjeti.

Na ruci nosi dva sata, a razlog je simpatičan.

- Jedan sat pokazuje vrijeme na mjestu gdje se ja nalazim, a drugi na mjestu gdje se nalazi moja kćerka - kaže Maradona.

Upoznao Mekinroa

Iako bi svim srcem želio da Argentina postane prvak svijeta, Dijego smatra da su favoriti Svjetskog prvenstva u Njemačkoj domaća ekipa i Brazil. O spektaklu u Novom Vinodolskom govorio je u superlativima, a i Maradona je ostao ushićen nakon susreta sa jednim drugim velikanom.

- Ovdje sam vidio i upoznao Mekinroa - rekao je Dijego.

Na utakmici u Novom igrali su mnogi asovi, ali kao da su svi samo gledali u njega - Dijega Armanda Maradonu. I imali su šta vidjeti, majstor je ostao majstor, a proći će još mnogo decenija dok se ne pojavi veći.

Dnevni avaz 17. 6. 2005. godine. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.