PREMINUO U 92. GODINI

Jedanaest metara od titule: Preminuo legendarni Arsenio Iglesijas

Iglesijas je u svojoj karijeri vodio, između ostalih, madridski Real, ali je ostao poznat po vođenju Deportiva La Korunje

Iglesias: Preminuo u 92. godini. Screenshot/Twitter

N. H.

5.5.2023

Legendarni trener Deportiva La Korunje i madridskog Reala Arsenio Iglesijas preminuo je u 92. godini života, a njegov rad će ostati zauvijek upamćen.

Superdepor

Sa svojim umijećem je ispisao historiju na klupi Deportiva u kojem je stvorio i čuveni „Superdepor“, moćni tim koji je više puta dolazio na korak od titule u Španiji i Ligi prvaka.

Ljubitelji fudbala iz te generacije se sjećaju ove ekipe po promašenom penalu Miroslava Đukića za titulu u posljednjim trenucima šampionata i po fenomenalnom preokretu u Ligi prvaka protiv Milana.

Sigurnost prije fantazije

Upravo se Đukić prvi oprostio od legende.

- Ovo je izuzetno tužna vijest za sve sportiste i cijeli svijet fudbala. On je bio jedan od ključnih dijelova Superdepora – kazao je Đukić za Radio Marca.

- Lendoiro je bio graditelj, ali je Arsenio nadzirao taj nezaboravni tim sa taktičkom mudrošću: Superdepor. Ne morate da se mnogo trudite da izrecitujete postavu: Lianjo, Rekarte, Ribera, Đukić, Albistegi, Nando, Mauro, Aldana, Fran, Bebeto i Klaudio. Formirao je gotovo neprobojan blok. Tri centralna beka, trkači i veoma moćan centralni vezni igrač su tokom mnogih mečeva pretvorili golmana u gledaoca. Sigurnost prije fantazije - piše Marca.

Penal ga slomio

Za tri nevjerovatne godine, ostao je Arsenio na jedanaest metara od titule u Španiji, pamti se kobni penal, ali je uspio doći do trofeja. Osvojio Kup kralja i tako postao prvi koji je osvojio trofej u ovoj simpatičnoj španskoj ekipi.

Promašeni penal ga je slomio. Sam je govorio često o tom momentu i često govoreći kako je to najgori trenutak njegove karijere. Posljednja minuta i penal koji odlučuje o tituli.

Ništa nije moglo da ga utješi. Nije bilo moguće. Moralo je proći vrijeme da bi zaboravio na tu bol. Kasnije je to koristio da utješi mlade fudbalere koji su prolazili kroz teške periode i kao lekciju da ih poraz čini jačim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.