NE OPRAŠTAJU IZDAJU

Liverpulovi navijači izviždali himnu: Britanska javnost u šoku

Sve je krenulo 80-ih godina prošlog stoljeća, a glavni razlog je nesreća u Hillsboroughu

Navijači Liverpula izviždali himnu. Screenshot/Twitter

N. H.

6.5.2023

Danas se u cijeloj Velikoj Britaniji slavilo krunisanje kralja Čarlsa Trećeg. U njegovu čast se intonirala na himna „God Save the King“ na svim stadionima Premijer lige.

Ipak, ona na jednom stadionu nije bila dobrodošla.

Navijači Liverpula su uoči utakmice sa Brentfordom na Anfield Roadu izviždali himnu. Tim potezom su šokirali britansku, a i svjetsku javnost, te su naišli na velik broj osuda zbog takvog ponašanja.

Oni za vrijeme himne zvižde još od 80-ih godina prošlog vijeka. Sve je krenulo kao protest na vladavinu Margaret Tačer (Thatcher), za vrijeme koje je grad bio u velikoj krizi. 

Sve je dostiglo tačka ključanja 1989. godine nakon velike katastrofe na stadionu Hillsborough poslije koje je 97 navijača poginulo zbog propusta u organizaciji.

Britanski mediji su tada okrivili navijače Liverpula za nesreću, a jedan od glavnih izvora im je bio član Konzervativne stranke Irvin Patnik (Irvine Patnick).

Navijači Redsa to nikad nisu oprostili vlasti i oni i danas smatraju da su zapostavljeni. Veliki dio navijača Liverpula na velikim takmičenjima iz tog razloga ne podržava reprezentaciju Engleske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.