STAO U ODBRANU FUDBALERA

Infantino se oglasio povodom incidenta: Rasizam je neprihvatljiv, uz Vlahovića smo

Dušana Vlahovića su navijači Atalante vrijeđali za vrijeme utakmice koja je igrana u nedjelju

Infantino: Stao u odbranu Vlahovića. Screenshot/Twitter

N. H.

8.5.2023

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino (Gianni) oglasio se na društvenim mrežama povodom rasističkih uvreda navijača Atalante na račun fudbalera Juventusa Dušana Vlahovića i kazao da u fudbalu nema mjesta za rasizam ili bilo kojem drugom vidu diskriminacije.

Navijači Atalanta su skandirali srbijanskom fudbaleru da je „Cigan“ zbog čega je u jednom trenutku glavni sudija utakmice morao prekinuti utakmicu, a u nedjelju navečer je uvrede javno osudio i italijanski ministar omladine i sporta, Andrea Abodi.

- Rasističke uvrede navijača Atalante na račun Dušana Vlahovića su apsolutno neprihvatljive. Ovo nije izolovan slučaj i pozivam odgovorne da kazne budu žestoke i odgovarajuće težini incidenta. FIFA i ja smo uz Vlahovića, kao i uz svakog drugog igrača, trenera, sudiju, navijača ili bilo kojeg učesnika fudbalske utakmice koji je doživio rasne ili bilo kakve druge vidove diskriminacije – rekao je Infantino. 

Prema njegovim riječima, žrtve takvih uznemiravanja moraju biti podržane, a oni koji ih vrijeđaju žestoko kažnjeni od vlasti na svim nivoima.

- Ponovit ću apel koji sam uputio već nekoliko puta, da pravi navijači ustanu i začepe usta rasistima – kazao je Infantino. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.