REAKCIJA NA GREŠKU

U Veležu nezadovoljni suđenjem na utakmicama: Ne odgovara im kada smo u vrhu

Uprava Veleža reagovala je nakon poraza na Grbavici od Željezničara

Velež: U saopćenju prozvali sudije. FK Željezničar / Damir Hajdarbašić

N. H.

8.5.2023

Uprava Veleža reagovala je saopćenjem za javnost nakon poraza na Grbavici od Željezničara u derbiju 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Željezničar je slavio rezultatom 2:1, a sporni pobjedonosni pogodak došao je u 72. minuti. Postigao ga je Dženan Haradčić nakon što je Beganović u duelu „odnio“ golmana Mostaraca Osmana Hadžikića, te ga tako natjerao da ispusti loptu koju je već imao u rukama.

Sudija Ermin Sivac priznao je gol Željezničara i upravo se on nalazi na listi prozvanih u saopćenju. Uz njega su prozvali i Sabriju Topalovića, koji je ranije donosio sporne odluke u utakmicama Veleža.

Tekst saopćenja prenosimo u cijelosti:

- Upravni odbor Fudbalskog kluba Velež izražava ogorčenje nakon brutalne nepravde učinjene ovom klubu na utakmici protiv Željezničara na Grbavici u režiji sudije Ermina Sivca. 

Prekršaj nad golmanom Veleža koji je prethodio pobjedonosnom golu domaćina vidjela je cjelokupna bh. javnost, ali sudija Sivac nije. Da će izvršitelji najprljavijih poslova na terenu raditi protiv Veleža, dalo se naslutiti još u Tuzli na utakmici protiv Tuzla Cityja, kada nam je pobjeda sudijskom odlukom oteta u posljednjim sekundama.

Potom u Širokom Brijegu, kada sudija Sabrija Topalović nije svirao čisti kazneni udarac za Velež. Prešli smo preko toga, vjerujući da se slična nepravda na terenu neće ponoviti. Međutim, nakon sinoćnje lakrdije na Grbavici odlučili smo da se oglasimo i javnosti saopćimo da je očito Velež problem kada je u situaciji da se u vrhu tabele bori za izlazak na evropsku scenu. 

Da je situacija obrnuta, da naš klub nije tako visoko, Topalović i Sivac ne bi uopće u tome vidjeli problem i sve bi prema njihovim aršinima bilo uredu.

Ovako, kada je Velež pri vrhu i u igri za Evropu svjedočimo brutalnoj krađi i pljački našeg kluba. Koliki je apsurd u tome što se sinoć dešavalo na Grbavici svjedoči i činjenica da je dotični Ermin Sivac uposlenik Tužilaštva BiH i da će se najvjerovatnije desiti da će ga institucija u kojoj je zaposlen istraživati, a paradoks i nečuveno je to da Sivac već deset godina živi u Sarajevu. Kako je moguće da klubu iz Sarajeva sudi sudija iz Sarajeva?

Velež neće stati na ovom saopćenju. Tražit ćemo zaštitu od svih legalnih organa Saveza, Takmičarske komisije, Disciplinskih organa Saveza kao i od državnih institucija nadležnih za zaštitu svih građana i kolektiva u BiH da pokrenu istragu protiv ovakvih sudija. Kao takvi sudije Sivac i Topalović nisu poželjni na stadionu Veleža ni kao gledaoci, a kamoli da sude Veležu.

FK Velež nisu uspjeli slomiti ni mnogo opasniji mešetari u prethodnih 100 godina pa to neće uspjeti ni ovi mešetari našeg vremena. FK Velež će iz ovoga izaći još jači i čvršći i svojom ustrajnošću i sportskom borbom će zadržati svoju poziciju u vrhu bh. fudbala - stoji u saopćenju Veleža.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.