VELIKA NADA BH. FUDBALA

Admir Bristrić za "Avaz": Volio bih se okušati u Bundesligi, idol mi je Džeko

Odlično su me prihvatili i stvarno sam prezadovoljan u Olimpiji, rekao je Bristrić

Bristrić: Predviđaju mu sjajnu karijeru. NK Olimpija

11.5.2023

Admir Bristrić (20), mladi reprezentativac BiH i fudbaler pred kojim je blistava karijera, imao je sezonu za poželjeti u Sloveniji. On je u prvoj sezoni u Olimpiji dominantno došao do naslova prvaka pet kola prije kraja, a onda je preko Maribora došao i do trofeja kupa.

Za Bristrića se prvi put čulo kada je imao 17 godina. Proslavljeni hrvatski fudbaler koji je ostvario vrhunsku karijeru u Bundesligi Jurica Vranješ izjavio je za hrvatske medije: „U Slobodi stasava novi Edin Džeko“. I Bristrić svojom fizičkom konstitucijom zaista podsjeća na „Dijamanta“.

Navija za Real

Bristrić je prve korake napravio u gradačačkoj Zvijezdi. Bio je u Osijeku, Zrinjskom, a onda je preko Slobode otišao u Hrvatsku. Stigao je u Rijeku, koja ga je kasnije posudila Hrvatskom Dragovoljcu, a onda se skrasio u Olimpiji iz Ljubljane.

- Baš su me odlično prihvatili, ekipa je okej, prilagodio sam se brzo. Tako da je sve super, stvarno sam prezadovoljan u Olimpiji – rekao je Bristrić na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Bristić: Jedan gol dao Mariboru. Instagram

Početkom godine potpisao je trogodišnji ugovor s timom iz Ljubljane. O odlasku iz slovenske prijestolnice i ne razmišlja.

- Igrač sam Olimpije i ne trebam razmišljati o novim klubovima. Još sam mlad, imam vremena. Ako dođe ponuda koja će zadovoljiti mene i Olimpiju, normalno da bih razmislio.

Navijam za Real, ali je on daleko... Volio bih se okušati u Bundesligi, Borusiji Dortmund ili Ajntrahtu iz Frankfurta, dok je Bajern, ipak, prevelik zalogaj – istakao je Bristrić.

U Sloveniji bolji fudbal

Nastupao je u bh. fudbalu, a sada igra u Sloveniji. Ističe da je najveća razlika u infrastrukturi i na ulaganju u fudbal. Navodi kako se zbog toga u Sloveniji igra mnogo brži i kvalitetniji fudbal.


Bristrić: Tri pogotka za mladu reprezentaciju. FSBiH

Na pitanje ko mu je idol, Bristrić je kao iz topa ispalio: „Džeko“.

- Gledam našeg Edina Džeku. U posljednje vrijeme pratim i Karima Benzemu i Erlinga Halanda (Haaland). Gledam te fudbalere koji imaju sličan stil kao i ja – navodi Bristrić.

Bristrić je imao nekoliko trenera u svojoj dosadašnjoj karijeri. Ipak ističe nekoliko trenera kojima je naročito zahvalan.

- Dva trenera koja su me naučila da igram kada sam počinjao su Izudin Mešanović i Nihad Kadić. Oni su mi mnogo značili na početku. Moram istaći i selektora „U-21“ reprezentacije Igora Jankovića. On je vjerovao u mene u teškom periodu, kada nisam igrao u Rijeci. Mnogo sam mu zahvalan na tome. I naravno, tu je Alberto Rijera, trenutni trener Olimpije, koji mi ukazuje povjerenje – rekao je Admir Bristrić za „Dnevni avaz“.

Bitni golovi

Ove sezone odigrao je 12 ligaških utakmica za Olimpiju, a postigao je četiri pogotka. Dva gola je dao Gorici (4:3), donio je pobjedu protiv Celja (1:0), a bio je i strijelac protiv Maribora (2:0).

Za mladu reprezentaciju BiH je na četiri nastupa dao tri gola. Prema trenutnim podacima specijaliziranog „Transfermarkta“, Bristrić vrijedi 300.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.