OSUDILA IH VLADA

Hamulić i saigrači koji su odbili da podrže LGBT osobe naišli na žestoke osude: Homofobija je zločin

Potencijalni reprezentativac BiH i još dva saigrača se nisu pojavili na utakmici odbili su učestvovati u akciji francuske lige

Hamulić: Odbio nastupiti u dresu sa duginim bojama. Screenshot/Twitter

N. H.

15.5.2023

Tuluz je remizirao u 35. kolu francuske Lige 1 protiv Nanta (0:0), a trener Filip Montanije (Philippe Montanier) nije mogao računati na tri fudbalera koji su odbili igrati.

Potencijalni reprezentativac BiH Said Hamulić, te njegovi saigrači Zakaria Abuhlal (Aboukhlal) i Musa Diara (Moussa Diarra) odbili su učestvovati u akciji francuske lige u borbi protiv homofobije i nositi posebne dresove sa duginim bojama u znak podrške LGBTIQ+ zajednici.

Najavljeno je da su isti potez namjeravala uraditi još dva fudbalera, ali oni su ipak promijenili mišljenje i došli na jučerašnju utakmicu. 

Osim tri fudbalera Tuluza, na jučerašnjoj utakmici se nije pojavio i fudbaler Nanta Mostafa Mohamed.

U francuskoj vladi nisu oduševljeno reagirali na ovakvo ponašnanje fudbalera.

Glasnogovornik vlade Olivije Veran (Olivier) je u jednoj emisiji oštro osudio one koji su odbili igrati u dresovima s duginim bojama. 

-To je grozno. Čitao sam ranije članak u kome je jedan trener rekao da je homofobija mišljenje. Ne, homofobija je zločin. To je anahrono. Živimo u vremenu gdje je svako slobodan da bude ono što želi - rekao je Veran.

Također, istakao je kako bi kaznio igrače koji su odbili pružiti podršku LGBT osobama.

- Da sam ja trener, rekao bih igračima da je važno da obuku te dresove jer na taj način šalju mladim osobama. Mnoge mlade osobe su žrtve homofobije i svaka podrška im je dobrodošla - poručio je Veran.

Za sada nije poznato da li će nabrojani fudbaleri biti kažnjeni zbog svoje odluke da ne pruže podršku LGBT osobama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.