ZBRKA U JAVNOSTI

Neočekivano ime na šampionskoj majici Barcelone: Fudbaler odavno nije član katalonskog diva

Pier-Emerik Obamejan je redove Barcelone napustio još u augustu prošle godine

Barcelona: Pojavilo se zanimljivo ime na šampionskim majicama. Screenshot/Twitter

N. H.

16.5.2023

Fudbaleri Barcelone su pobjedom protiv gradskog rivala, Espanjola, proslavili svoju 27. titulu prvaka Španije. Uz standardne članove i igrače koji su donijeli ovu titulu, jedno ime se izdvaja.

Ono Pier-Emerika Obamejana (Pierre-Emerick Aubameyang) koji ne nosi dres katalonske ekipe još od augusta prošle godine. Tako je Gabonac uspio osvojiti prvu titulu nacionalnog prvaka u karijeri, onog u Španiji, iako je član Čelzija. 

To mu je omogućila činjenica da je odigrao osam minuta u prvom kolu sezone u španskom fudbalu. On je igrao u utakmici sa Rajo Valjekanom, prije nego što je otišao u Čelzi. Londonska ekipa ga je platila 12 miliona eura i to nije donijelo ništa dobro ekipi sa Stamford Bridža.

Obamejan je potpuno ponižen kada ga nisu ni prijavili za drugi dio sezone u Ligi prvaka. U međuvremenu, gabonski napadač je pokazao da voli Barcelonu.

Iako je član Čelzija, boravio je na Kamp Nou u martu i slavio pobjedu Katalonaca u El Klasiku. Činjenica postaje još nevjerovatnija kada se zna da je pristup strogo zabranjen osobama koje nisu dio ekipe. 

Barcelona je na svojim zvaničnim šampionskim majicama ispisala imena igrača koji su osvojili titulu. Među njima je i Obamejanovo ime, koje je izazvalo zbrku. Objašnjenje tog fenomena leži u pravilima španske La Lige koja se razlikuje u odnosu na ona u Premijer ligi Engleske.

Pravilo glasi da igrač mora provesti samo jednu minutu u dresu kluba koji osvoji titulu kako bi dobio medalju, za razliku od pravila u Engleskoj gdje je potrebno da igrač odigra najmanje 5 utakmica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.