"DIJAMANT"

Ubitačan u polufinalima: Džeko u pohodu na historiju prijeti i legendama Lige prvaka

Džeko je do sada odigrao tri polufinalne utakmice i na sve tri je bio strijelac

Edin Džeko. Facebook

16.5.2023

Najbolji bh. napadač Edin Džeko večeras će sa svojim Interom igrati revanš utakmicu polufinala Lige prvaka protiv Milana našeg Radeta Krunića.

Džeko i društvo brane 2:0 iz prve utakmice. Upravo je Edin zablistao prošle sedmice, a sjajnim pogotkom u 8. minuti načeo je "Rosonere". 

Fudbalski svijet je bio oduševljen potezima i partijom "Dijamanta", a Edin će večeras imati priliku za novi podvig.

Osim što bi se Džeko mogao prvi put u svojoj karijeri domoći finala Lige prvaka, mogao bi dodatno napredovati na vječnoj listi strijelaca najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Džeko trenutno ima 29 golova u Ligi prvaka - četiri je dao u dresu Volfsburga, tri za Mančester siti. Najbolji je bio u Romi sa 15 pogodaka, a za Inter je do sada zabio sedam golova.

"Dijamant" je trenutno na diobi 31. mjesta vječne liste strijelaca, zajedno sa Davidom Trezegeom (Trezegeut), Roj Makajom (Roy Makaay) i Patrikom Klaivertom (Patrick Kluivert).

Ukoliko bi Edin i večeras pogodio došao bi do 30. gola u Ligi prvaka, te bi se na vječnoj listi izjednačio sa velikanima poput Kake, Vejna Runija (Wayne Rooney), Samuela Eto'a, Antoana Grizmana (Antoine Griezmann) i Fransiska Genta (Francisco).

Gento je šesterostruki prvak Evrope, Runi je Ligu prvaka osvojio jednom, Eto'o je osvajao Ligu prvaka i sa Barcelonom i Interom, Kaka je bio na tronu Evrope s Milanom, te Antoan Grizman, koji je dva puta igrao finale najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Zanimljivo, Džeko je do sada odigrao tri polufinalne utakmice i na sve tri je bio strijelac. Oba puta u dresu Rome protiv Liverpula u sezoni 2018/19, te prošle sedmice protiv Milana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.