FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ

FK Sarajevo poslovao u minusu od milion KM u 2022. godini

Ukupni prihodi Sarajeva za prošlu godinu iznosili su 8,5 miliona KM, dok su rashodi prešli cifru od 9,5 miliona KM

Fudbaleri Sarajeva. FK Sarajevo

N. H.

17.5.2023

FK Sarajevo je objavio finansijski izvještaj za 2022. godinu. Uz izvještaj navijačima i simpatizerima kluba su poslali pismo s komentarima o promjenama unutar kluba.

Fokus restrukturiranje kluba

- Fokus uprave i menadžmenta u prethodnoj godini je bio na restrukturiranju i stabilizaciji Kluba. Kroz sve izvršene aktivnosti uspjeli smo postaviti zdrave temelje za budući rast i razvoj.

Na prihodovnoj strani, najznačajnije povećanje ostvareno je po osnovu prihoda od transfera igrača, što je u poređenju sa 2021. veće za 1,3 miliona KM. Rast prihoda u odnosu na 2021. imale su i stavke prihodi od članarina, prihodi iz budžeta, marketinški prihodi, prihodi od ulaznica, prodaje robe i slično.

Smanjeni prihodi od TV prava

Najznačajnije smanjenje prihoda desilo se unutar kategorije ostalih prihoda, tako da su prihodi od otpisanih obaveza u odnosu na 2021. manji za 1,6 miliona KM (odnosi se na otpis pozajmica prijašnjeg većinskog vlasnika glasačkih prava) te smanjeni prihodi od TV prava i prihodi od UEFA-e s obzirom na to da u sezoni 2021/2022 ekipa nije izborila učešće u evropskim takmičenjima.

Najveća optimizacija troškova je zabilježena na trošku plaća zbog izvršenog restrukturiranja Kluba i smanjenja broja zaposlenih kao i uvođenja sistema ograničenja visine plaća igrača i stručnog štaba, a sve u svrhu rasterećenja klupskog budžeta i procesa stabilizacije. 

Najveće povećanje desilo se u okviru kategorije Ostalih rashoda, koji su za približno jedan milion KM veći u odnosu na 2021. - stoji u pismu.

Finansijski izvještaj za 2022. godinu. FK Sarajevo

- Tu spadaju rashodi po osnovu otpisa nenaplativih i zastarjelih potraživanja, troškovi transfera igrača i posrednika igrača, troškovi domaćih takmičenja i slično.

Klub će i u narednom periodu raditi na efikasnoj kontroli i praćenju troškova, kako bi obezbijedili najbolje uslove za dugoročnu stabilizaciju.

Troškovi organizacije utakmica

Usljed rekonstrukcije terena na stadionu Asim Ferhatović-Hase Koševo, domaće utakmice su od početka tekuće sezone odigravane na više lokacija, što je utjecalo na povećanje troškova organizacije utakmica i smanjenje prihoda od ulaznica.

Klub je u toku 2021. godine s Poreznom upravom FBiH potpisao Sporazum o odgođenom plaćanju poreznih obaveza iz ranijeg perioda na period od 36 mjeseci i redovno izmiruje sve dospjele rate po navedenom Sporazumu, kao i tekuće obaveze.

U prvom kvartalu 2023. godine smo ostvarili zacrtani finansijski plan i očekujemo da ćemo kroz sve aktivnosti na povećanju prihoda i smanjenju troškova ostvariti značajno bolju EBITDA u poslovanju kluba.

Proces restrukturiranja i kratkoročne stabilizacije je iza nas i Klub će sada biti isključivo fokusiran na ostvarenje dobrih sportskih rezultata, kvalitetne izlazne transfere, razvoj Akademije i investicije u trening kamp kao i poboljšanje komercijalnih prihoda - poručili su iz kluba u pismu koje je potpisala direktorica Ajla Alimanović.

Inače, finansijski izvještaj je javno dostupan i on se može vidjeti ovdje

U njemu se može vidjeti da je ukupni prihod Sarajeva za 2022. godinu iznosio 8,5 miliona KM. Ukupni rashodi su iznosili 9,5 miliona KM, što znači da su poslovali u minusu od milion KM. 

U tom izvještaju se još može pronaći i da su u toku godine zastupnicima ili posrednicima isplatili više od 250.000 KM.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.