NAKON RASISTIČKOG NAPADA

Infantino podržao Vinisijusa: Sljedeći put neka igrači napuste utakmicu

Vinisijusa je tokom utakmice španske La Lige rasistički vrijeđala grupa navijača Valensije

Infantino stao u odbranu Vinisijusa. Screenshot/Twitter

N. H.

22.5.2023

Đani Infantino (Gianni), predsjednik Međunarodne fudbalske organizacije (FIFA), podržao je fudbalera madridskog Reala Vinisijusa Žuniora (Vinicius Jr.) te osudio novi čin rasizma prema brazilskom reprezentativcu.

- Izražavam potpunu solidarnost sa Vinisijusom. U fudbalu, kao ni u društvu nema mjesta rasizmu, a FIFA čvrsto stoji uz sve igrače koji se nađu u takvoj situaciji – poručio je Infantino. 

Vinisijus se susreo sa novim rasističkim napadima na gostovanju Reala kod Valensije tokom vikenda, što je bio samo nastavak neugodnih situacija u kojima se ovaj Brazilac učestalo nalazi tokom ove sezone.

Brojni huligani drugih španskih prvoligaša također su ranije rasistički napadali Vinisijusa Žuniora.

- Volio bih da se u tim trenucima poštuje FIFA-in protokol. Prvo zaustavite utakmicu. Potom fudbaleri napuštaju travnjak, a glavni spiker na stadionu objavljuje da će utakmica biti prekinuta ako se rasistički napadi nastave. 

Utakmica se tada nastavlja i ako se napadi ponove, sudija definitivno prekida susret, a tri boda se pripisuju suparničkoj ekipi – dodao je Infantino. 

Vinisijus je u svojoj objavi na Instagramu napao La Ligu, a nakon te reakcije sastao se i sa predsjednikom madridskog Reala, Florentinom Perezom. 

Perez mu je pružio punu podršku i kazao kako će Real uraditi sve kako bi pomogli u pronalasku i kažnjavanju krivaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.