ZVIJEZDA PSG-A

Mbape igrač sezone u Francuskoj: Prestigao Zlatana Ibrahimovića

Nagrade su još dobili trener i golman Lensa, Frank Hajse i Bris Samba, kao i saigrač Mbapea Nuno Mendes

Mbape: Igrač sezone u francuskoj Ligi 1. Screenshot/Twitter

N. H.

29.5.2023

Kilijan Mbape (Kyllian), kapiten francuske reprezentacije i igrač PSG-a, četvrti put uzastopno je proglašen za najboljeg igrača sezone u francuskoj Ligi 1 u izboru Sindikata profesionalnih igrača (UNFP).

Mbape je ove sezone postigao 28 golova i na dobrom je putu da petu sezonu zaredom bude prvi strijelac lige. Napadač Liona Aleksandar Lakazet (Alexander Laccazette) imao je gol manje kolo prije kraja i ta borba francuskih napadača će biti zanimljiva za pratiti u posljednjem kolu.

Mbape je prvi fudbaler koji je četiri puta proglašen najboljim igračem Lige 1, a nagrada je prvi put dodijeljena 1994. godine. Nadmašio je legendarnog Šveđanina Zlatana Ibrahimovića, koji je ovu nagradu dobio tri puta.

- Zadovoljstvo je, što sam se upisao u historiju Lige 1. Iskreno, nisam očekivao da će se to tako brzo desiti – rekao je Mbape kada je dobio nagradu. 

Frank Hajse (Franck Haise), trener najvećeg iznenađenja sezone ekipe Lensa, izabran je za trenera sezone. Ova ekipa se vratila u Ligu prvaka nakon dva desetljeća.

Nagrađen je i golman Lensa Bris Samba (Brice), dok je bek PSG-a Nuno Mendes dobio nagradu za najboljeg mladog igrača.

Mendes je, također, izabran u idealnih jedanaest u kojoj se nalaze još tri igrača „Svetaca“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.