NEZADOVOLJAN RASPODJELOM

Umičević: Protiv sam odluke da Borac dobije novac, neka objave plate trenera i igrača

Ovo je neophodno s obzirom na to da je trenutno stanje neodrživo, poručio je Marinko Umičević

Marinko Umičević. Facebook

N. H.

31.5.2023

Odbornik u Skupštini Grada Banja Luka Marinko Umičević najavio je da će na prvom narednom zasjedanju zatražiti od ovog tijela da se održi tematska sjednica o pitanju sporta.

U saopćenju, Umičević je naglasio da bi na toj sjednici trebalo biti riječi o kategorizaciji, stanju, izdvajanju sredstava za sport, do terena i termina za trening, te bi na tu sjednicu trebali biti pozvani i predstavnici sportskih saveza i sportskih klubova.

Neodrživo stanje

- Ovo je neophodno s obzirom na to da je trenutno stanje neodrživo. Lično sam protiv odluke da na ovakav način FK Borac dobije 500 hiljada KM, a Vlada im je par dana prije toga dala dva miliona KM. 

To su narodne pare i volio bih da Borac objavi kolike su plate glavnog i pomoćnih trenera, igrača i koliko nas je koštao Lalatović. Da vidimo revizorske izvještaje za prošlu godinu i da sve bude transparentno. Podržavam stav KK Borac Banja Luka koji s onako mizernim sredstvima igra ABA 2 ligu, Premijer ligu, Kup RS - naveo je, između ostalog, Umičević, koji je mišljenja da izdvajanja Grada za sport treba znatno da se uvećaju.

Povećanje sredstava za sport

- Taj sastanak bi trebalo da ide u pravcu da se u Gradu povećaju sredstva koja se izdvajaju za sport i koja su u Banjoj Luci mizerna, a ne govorim samo o finansijskim sredstvima, govorim i o terminima u dvoranama. Smatram da bi na budžet Grada od 200 miliona KM izdvajanje za sport trebalo da bude bar tri posto, a mislim da je sada oko 0,5 posto. Sve to tražim i borim se jer vidim da je entuzijazam pojedinaca pri kraju i da padamo u pitanju sporta. Daleko veća sredstva za sport se izdvajaju u Federaciji BiH, a da ne govorim da u Evropi igra samo nekoliko klubova kao što je Igokea i KKI Vrbas, a ostalo je totalno zanemarljivo.

Sjednica nakon godišnjih odmora

Tražit ću da se ta tematska sjednica održi nakon godišnjih odmora. Banja Luka je poznata kao sportski grad, možda bi trebalo uvesti neku krovnu organizaciju koja bi pratila rad sportskih organizacija o pitanju sredstava i opreme. Evo dobit ćemo i stadion malih sportskih igara što je veliki iskorak da možemo trenirati na otvorenom. Imamo potencijala, ima želje i talenta da i dalje naš grad proslavljamo i promovišemo putem sporta. 

Međutim, ima i nepravde koja je možda i gora nego kad nema novca, ali definitivno su trenutna izdvajanja mizerna - istakao je Umičević, koji je predsjednik KKI Vrbas, ali i član Upravnog odbora Rukometnog kluba Borac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.