PRIJETI IM PROTJERIVANJE

Nova afera u bh. fudbalu: Sindikat je upozorio da strani igrači ne mogu imati amaterske ugovore

U proteklim mjesecima raskinuli smo brojne ugovore igračima iz entitetskih liga, saopćeno je iz Sindikata

Santos: Pojavio se krivotvoreni dokument. FK Željezničar

E. Ć.

6.6.2023

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH se oglasio saopćenjem koje je podiglo buru u bh. fudbalu.

Iz Sindikata su naglasili kako strani fudbaleri u Bosni i Hercegovini ne mogu imati amaterske ugovore. Ovo saopćenje Sindikata dolazi u trenucima kada Željezničar pokušava zadržati Klerismarija Santosa (Clerismario).

Brazilcu je istekao ugovor, traju napori "Plavih" da dogovore novi, a klub se oglasio i saopćenjem u kojem je naveo da se u pregovorima sa Santosom koristi krivotvoreni dokument potvrde o odricanju od naknade za treniranje za ovog igrača.

- Strani državljani, u ovom slučaju fudbaleri ili treneri, a koji trebaju igraju fudbal ili vode timove u Bosni i Hercegovini moraju imati radnu i boravišnu dozvolu.

Radna dozvola je dozvola za plaćeni rad stranca po osnovu Ugovora o radu (Profesionalni ugovor) kod domaćih pravnih i fizičkih osoba u BiH, koji u skladu sa propisima o radu i zapošljavanju ima ista prava, obaveze i odgovornosti po osnovu rada kao i zaposleni državljani BiH, ako međunarodnim sporazumima nije drugačije određeno. 

Radnu dozvola

Radnu dozvolu za zapošljavanje stranca izdaju nadležne službe za zapošljavanje na osnovu zakonskih propisa o zapošljavanju stranaca, a to su:

- Zakon o strancima BiH

- Zakoni o zapošljavanju stranaca

- Zakoni o radu.

Nakon dobijene radne dozvole, a da bi stranac otpočeo s radom, potrebno je obezbijediti i boravišnu dozvolu (privremeni boravak) koja se dobija u nadležnom terenskom centru Službe za poslove sa strancima BiH. Stranac ne može početi igrati fudbal ili voditi tim u BiH na osnovu radne dozvole prije nego što mu je odobren privremeni boravak - naveli su iz Sindikata profesionalnih fudbalera BiH.

Iz Sindikata su naglasili kako stranac može raditi u BiH samo na osnovu one radne dozvole zbog koje mu je odobren privremeni boravak.

- Na osnovu radne dozvole, stranac može raditi u BiH samo na onom radnom mjestu ili na onoj vrsti poslova za čije je obavljanje radna dozvola izdata, te na osnovu koje je strancu odobren privremeni boravak u BiH.

Privremeni boravak po osnovu radne dozvole odobrava se na period važenja radne dozvole uz dodatnih 30 dana, ali ne duže od jedne godine.

U skladu sa članom 18. Pravilnika o registracijama klubova i igrača i statusu i transferu igrača Fudbalskog Saveza BiH fudbaler ima pravo nastupa za klub tek po dobijanju boravišne dozvole (privremeni boravak).

Delegat mora reagovati

Za fudbalere profesionalce, odnosno fudbalere koji s klubom imaju zaključen Ugovor o radu klub je dužan da uplaćuje doprinose, koji se plaćaju na plate iz radnog odnosa, posebno doprinose za penziono-invalidsko osiguranje, isto kao i za državljane BiH.

Strani državljani ne mogu potpisivati amaterske ugovore, odnosno ugovor igrača amatera, s obzirom na to da na osnovu tih ugovora ne ostvaruje primanja, nije siguran niti mu nadležne službe na osnovu takvog ugovora mogu izdati radnu dozvolu, kasnije privremeni boravak u BiH - saopćeno je iz Sindikata.

Iz Sindikata su istakli kako bi, u slučaju da se takav igrač pojavi u zapisniku, službena lica bez uvida o rješenju o privremenom boravku trebala zabraniti nastup tom igraču, a ukoliko bi kojim slučajem nastupio, da bi njegov tim sljedovale sankcije.

- U istom pravilniku članom 64. određeno je da „Sa igračem koji je odabrao igranje nogometa/fudbala kao svoju profesiju obavezno se zaključuju ugovori o radu koji sadrže obavezne elemente propisane nacionalnim, odnosno entitetskim propisima, te propisima NS/FS BiH i FIFA Pravilnika o statusu i transferu igrača.“

Raskinuti brojni ugovori

Želimo istaći i član 18.4. FIFA-inog RSTP-a, koji naglašava da je obaveza Kluba da igraču osigura svu potrebnu dokumentaciju, kako bi on zakonski imao pravo boravka i rada u tom gradu i državi.

U proteklim mjesecima raskinuli smo brojne ugovore igračima iz entitetskih liga, koji su strani državljani, a koji su imali amaterske ugovore, kako bi ih blagovremeno sačuvali odgovornosti zbog nezakonitog boravka u BiH.

Također, u međunarodnim okvirima dobili smo nekoliko sporova za igrače, čiji klubovi nisu ispoštovali svu zakonsku proceduru prilikom njihovog zaposlenja u stranim državama - saopćeno je iz Sindikata profesionalnih fudbalera BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.