GAZDA REAL MADRIDA

Ludo obećanje i uvjerljiva pobjeda: Perez je 2000. izveo čudo, Realovci sada čekaju njegovu novu magiju

Kraljevski klub će morati kupovati nakon što je ostao bez nekoliko fudbalera, a navijači maštaju o novim Galaktikosima

Perez: Prvi mandat osvojio 2000. godine. Twitter

6.6.2023

Navijače Real Madrida zatekla je odluka kapitena Karima Benzeme da napusti klub i ode u Saudijsku Arabiju.

Osim Benzeme, klub su napustili Marko Asensio (Marco), Eden Azar (Hazard) i Mariano Diaz. U Madridu bi trebali ostati Luka Modrić i Načo Fernandez (Nacho).

Svježa krv

No, jedno je sigurno - Realu treba svježe krvi. "Kraljevi" su već dogovorili transfer Džuda Belingema (Jude Bellingham) iz Borusije Dortmund. 

Navijači traže još igrača, a svjestan da su mu potrebna pojačanja je i trener Karlo Anćeloti (Carlo Ancelotti) koji je zatražio četiri fudbalera - jednog defanzivca, jednog veznjaka i dva napadača.

Predsjednik Reala Florentino Perez je neobično tih u posljednje vrijeme. Real u nekoliko posljednjih prijelaznih rokova nije trošio koliko smo navikli od njega, no sada je vrijeme da Perez "razbije" kasu.

Perezova pobjeda

Perez je kreator dvije ere Galaktikosa, a moguće je da će ponovo pokušati uzdrmati fudbalsko tržište. Barem ono evropsko, jer Saudijskoj Arabiji i onom šta rade vlasnici tamošnjih klubova ne može niko parirati.

Dok se čeka da se "aktivira", prisjetit ćemo se kako je fudbalski svijet upoznao Florentina Pereza.

Perez je 1995. izgubio na izborima za predsjednika Reala, a onda je smislio paklen plan. Pet godina kasnije je obećao finansijski preporod, ali je ključno obećanje bilo dovođenje Luisa Figa. 

Perez: Obećao dovođenje Figa. Screenshot


To bi zvučao kao jednostavan transfer, no Portugalac je u to vrijeme igrao za ljutog rivala Barcelonu.

Kako je doveo Figa?

Lorenco Sanc (Lorenzo Sanz) je bio favorit za pobjedu na izborima, ali je Perez navijače privukao obećanjem da će dovesti najbolje igrače svijeta.

Međutim, zanimljivo je kako je Perez doveo Figa. U vrijeme kad su se u Realu održavali predsjednički izbori, isto se dešavalo i u Barceloni.

Na čelu katalonskog kluba je Đoan Gaspar (Joan Gaspart) naslijedio legendarnog Luisa Nunjeza (Nunez). No, Figo se nije slagao sa Gasparom.

Trebao je produžiti ugovor, ali su ga nesuglasice sa predsjednikom Barcelone gurnule u Perezovo naručje. 

Figo je obećao Perezu da će preći u Real ako pobijedi na izborima. Portugalac i njegov menadžer su bili sigurni da Perez neće pobijediti i da će oni nekako izgladiti odnos s predsjednikom Barcelone.

Najomraženija osoba

No, Perezu su dali riječ i najjače oružje na izborima. On ga je iskoristio i na kraju odnio uvjerljivu pobjedu.

Ali nije bilo lako. Perez je morao platiti 60 miliona eura Barceloni za odštetu, što je tada bio rekord i što Katalonci nisu mogli odbiti. Drugo, dao je Figu šest puta veću platu od one koju je imao u Barceloni.

Figo: Za Real potpisao u julu 2000. godine. Twitter

Legendarni Figo je 24. jula 2000. godine potpisao za Real Madrid i postao najomraženija osoba u Barceloni.

Od junaka i ljubimca Katalonije do najomraženijeg čovjeka kojeg je dočekao pravi pakao prilikom prvog gostovanja na Nou Kampu.

Portugalac je proglašen izdajnikom, a ogorčeni navijači Barcelone bacili su i svinjsku glavu na teren. 

Zanimljivo da je Figo prilikom proslave Barcelonine titule 1999. godine prozvao navijače Reala, a godinu kasnije postao je član kraljevskog kluba.

Inače, Florentinu Perezu je ovo drugi mandat na čelu Real Madrida. U prvom je proveo šest godina (2000. - 2006.), a na čelo kluba se vratio 2009. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.