UEFA

Izabran tim sezone Lige prvaka: Iznenadio izbor igrača sezone

Mančester siti je imao najviše predstavnika u timu sezone, čak njih sedam

Mančester siti: Osvajači trofeja. AP

N. H.

12.6.2023

Nakon što je finalnom utakmicom u Istanbulu završena Liga prvaka za sezonu 2022/2023, UEFA je objavila i najbolji tim elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Najviše predstavnika, čak njih sedam, u tim sezone dao je prvak Mančester siti, a to su Erling Haland (Haaland), Bernardo Silva, Kevin De Brujne (Buryne), Rodri, Džon Stons (John Stones), Ruben Dias i Kajl Voker (Kyle Walker).

Finalista Inter dao je dva predstavnika, Federika Dimarka (Federico Dimarco) i Alesandra Bastonija (Alessandro), isto koliko i madridski Real – Tibo Kurtoa (Thibaut Courtois) i Vinisijus Žunior (Vinicius Jr.). 

Ono što je iznenadilo mnogobrojne navijače je izbor igrača sezone. Iako su svi očekivali da će to biti Haland, koji je ubjedljivo najbolji strijelac takmičenja s 12 postignutih golova, to se nije desilo.

Nagradu za igrača sezone je dobio njegov saigrač Rodri. Španski veznjak je bio strijelac jedinog gola u finalu u pobjedi rezultatom 1:0. 

Za najboljeg mladog igrača sezone UEFA je proglasila 22-godišnje krilo Napolija Kviču Kvaracheliju (Khvicha Kvaratshkelia) koji je upisao dva gola i četiri asistencije na putu do historijskog podviga za Napolitance, koji su prvi put došli do četvrtfinala Lige prvaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.