SPASILAC LONDONSKOG DIVA

Počevo srce: Argentinac rođen da predvodi novu eru Čelzija

Mauricio Početino imat će puno posla na klupi Čelzija, ali njegova dosadašnja postignuća pokazuju da mu to ne bi bio prvi put da popravi nepopravljivo

Početino: Argentnski spasilac. AP

12.6.2023

Čelzi će nakon užasne sezone morati preokrenuti stvari, a čini se da su našli i pravog čovjeka za taj posao. Mauricio Početino (Pochettino) dobio je povjerenje američkih biznismena na čelu londonske ekipe da predovdi ovu ekipu u stvaranju nove ere. 

Pametno je i započeo svoj boravak na klupi popularni "Poče". Za razliku od nekih njegovih kolega, izgleda da ne želi koristiti sve moguće resurse i prvo želi da se upozna s ekipom.

Mada, ne mogu se samo ni treneri kriviti. Grejam Poter (Graham Potter) je molio vlasnike da mu ne dovode nove igrače u zimskom transfer roku. U jednom momentu svi igrači nisu mogli trenirati zajedno jer ih je bilo previše u Kobhamu (Trening centar Čelzija, op.a). 

Tomas Tuhel (Thomas Tuchel), doduše kod strahi vlasnika, prošao je kroz sličnu patnju. 

Prije nekoliko dana se pojavila informacija da londonska ekipa želi dovesti Urugvajca Manuela Ugartea. Zatim, samo nekoliko sati kasnije se pojavila informacija da su odustali. Razlog? Početino! 

Argentinac je odlučio da je neisplativo ući u "rat" oko dovođenja igrača sa PSG-om, iako je platežna moć obje ekipe veoma visoka.

Prema navodima Daily Maila, u Čelziju su donijeli odluku da žele zadržati Romelu Lukakua. Menadžer "Plavaca" u cijeloj priči vodi glavnu riječ i on misli da će moći vratiti belgijskog napadača u pravu formu. 

Mimo njega, očekuje se da će pokazati vrata čak 12 igrača, među kojima su zvijezde Mejson Maunt (Mason Mount), Kai Haverc (Havertz) i Ngolo Kante (N'golo), koji se već povezuje sa odlaskom u Saudijsku Arabiju. 

Poče ima dobar omjer u građenju ekipa. Dok ga se možda neki sjećaju samo iz PSG-a ili Totenhema, on je svoje ime izgradio u daleko slabijim ekipama. Ruku na srce, s tim ekipama je i pravio nevjerovatne rezultate, prelazak u jače mu je i predstavljao slabu tačku na kraju. 

Kada je Sautempton ispao iz lige mnogi su spomenuli njihovu akademiju. Kakva koincidencija, pa upravo je Početino sjedio na klupi "Svetaca" u sezoni 2013-14, a nakon te sezone su Liverpulu, doslovno "uvalili" igrače poput Rikija Lamberta (Ricky), Adama Lalane.

Neki su toliko igrali dobro pod trenerskom palicom nekadašnjeg fudbalera da se i dan danas prodaju na osnovu tih partija. 

U Totenhemu su mnogi igrali najbolje sezone pod argentinskim stručnjakom, iako nisu nikada podigli trofej. Njegova dosadašnja postignuća ne mogu se odbaciti. 

Trofeje možda i neće donijeti na Stamford Bridž, nisu mu u krvi, ali će zasigurno srediti jednu od najgorih svlačionica na svijetu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.