MEČ 4. KOLA

BiH večeras u Zenici protiv Luksemburga "lovi" bodove za ostanak u utrci za EURO 2024

Po meni, situacija nije zabrinjavajuća, smatra Džeko

Edin Džeko. N/FS BiH

FENA

20.6.2023

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na Stadionu “Bilino polje” u Zenici protiv Luksemburga (20.45 sati) igra meč 4. kola kvalifikacijske grupe J, za kojeg su i u bh. taboru naveli kako bi mogao biti ključan za ambicije da se plasiraju na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Samo tri boda iz prva tri kvalifikacijska meča te subotnji visoki poraz u Lisabonu protiv favorita naše skupine Portugala (0:3), kao i martovski poraz kod Slovačke (0:2), u večerašnjem duelu protiv Luksemburga nameću pobjedu kao imperativ za "Zmajeve".

S obzirom da je bh. tim dobio svih sedam dosadašnjih međusobnih duela, od kojih su tri bila prijateljska te uz ukupnu gol razliku 17:1, daju nadu da će puleni bh. selektora Faruka Hadžibegića večeras upisati nova tri boda. Luksemburg nam nikada nije dao gol u kvalifikacijskim mečevima.

- Što se tiče stopostotnog učinka, to nam sigurno sutra neće pomoći. S obzirom da je svaka utakmica drugačija. Mislim da Luksemburg, o čemu smo pričali prije par mjeseci, nije više reprezentacija koja je bila prije…

Mislim da su to pokazali i zadnji put, ovdje u Zenici, ali i rezultatom protiv Slovačke u Slovačkoj (0:0), u utakmici koju su čak mogli i pobijediti. Tako da sigurno očekujemo jednu tešku utakmicu, nimalo laganu, ali smo spremni - kazao je sinoć na pres-konferenciji bh. kapiten Edin Džeko.

On je istakao kako se ne boje, ali da svakako respektiraju Luksemburg te da sadašnje stanje na tablici nikako nije pravo stanje kvaliteta bh. tima. Napominje kako su nam u svim utakmicama nedostajali bitni igrači, kao i da smo u prva tri kola igrali protiv sva tri najjača tima u našoj grupi te da su, možda, očekivali jedan bod više.

Podsjetio je kako je Slovačka, koja je trenutno druga u grupi, samo remizirala na svom terenu protiv Luksemburga (0:0) pa bi bh. tim večerašnjim trijumfom bio u prednosti protiv Slovaka.

- Po meni, situacija nije zabrinjavajuća. Još uvijek je sve otvoreno i još uvijek je sve u našim rukama. U to sam 100 posto siguran… Mislim da je najbitnije da nakon zadnje utakmice budemo tamo gdje želimo biti, ali, u svakom slučaju, još je sve otvoreno - smatra Džeko, koji upozorava kako se ne može nakon samo tri odigrane utakmice donositi zaključci. Međutim, on također ističe kako je večerašnji duel ključan.

Selektor Faruk Hadžibegić ne osvrće se posebno na činjenicu da je Luksemburg, nakon subotnjeg trijumfa protiv Lihtenštajna, ostao bez dvojice važnih igrača - Gersona Rodriguesa i Vincenta Thilla - koji su se sukobili sa selektorom Lucom Holtzom.

Hadžibegić podsjeća da i njemu nedostaju Rade Krunić, Ermin Demirović te Dennis Hadžikadunić, koji su za njega puno vredniji od luksemburškog dvojca. Pogotovo što se na povrede žale Anel Ahmedhodžić i Adrian Leon Barišić, bh. selektor se nada da će njih dvojica biti sposobni za nastup.

Novi član nizozemskog Ajaksa, Benjamin Tahirović, koji je protiv Portugala dobio drugi žuti karton u ovim kvalifikacijama, večeras ima pravo nastupa.

- Gledat ćemo da napravimo ekipu koja je, u ovom momentu, najadekvatnija da ide tražiti pobjedu protiv ozbiljnog protivnika, koji je isto, ako računamo nas i Slovačku, sigurno kandidat za drugu poziciju u grupi. Oni su vrlo opasan protivnik. Šteta što se zovu Luksemburg - kazao je Hadžibegić.

Napomenuo da su luksemburžani proteklih godina iskazali veliki napredak te da su mnogim poznatim nogometnim nacijama pravili dosta problema.

- Uvijek treba biti optimističan. Da li vi to htjeli ili ne, ali mi smo trenutno ispred BiH, na osnovu boda kojeg smo osvojili u Slovačkoj (0:0). Jasno je da imate dobre igrače, mi smo vrlo svjesni toga, ali naši igrači imaju optimizam, dvije noge, kvalitet i vjeru u sebe. Svjesni smo i prednosti i nedostataka pa ćemo se fokusirati na naše prednosti – najavio je selektor Luksemburga Holtz, koji nacionalni tim vodi još od 2010. godine.

Naglasio je da je dva puta gostovao u Zenici te da je oba puta bio poražen. Nekada su, podsjetio je, “imali samo jednog profesionalnog igrača, a sada ih imaju 22”.

- Imamo 22 jednako sposobna igrača, koji mislim da će uraditi sve da bi dali svoj maksimum i da bismo postigli dobar rezultat. Nama je jasno da je BiH u ovom trenutku favorit, bez obzira na poraz od Portugala, ali i mi imamo svoje planove - kazao je Holtz, koji se nije posebno osvrtao na izostanak Gersona Rodriguesa i Vincenta Thilla. Želio je, dojam je, ostaviti utisak da su sposobni dobro igrati te prirediti novo iznenađenje.

Uspjeli su to na otvaranju kvalifikacija na gostovanju kod Slovačke, ali su nakon toga pretrpili visok domaći poraz od Portugala (0:6).

Nogometni savez BiH obavijestio je na svojoj službenoj stranici navijače koji do sada nisu kupili ulaznicu da će prodaja ulaznica za večerašnji meč od kupikartu.ba, ovlaštenog partnera NS/FS BiH, biti organizirana i danas, sa početkom od 14.00 sati, na sjeveroistočnoj strani Stadiona „Bilino Polje“ (ispred hotela „International“).

Glavni sudija večerašnjeg meča je Gal Leibovitz iz Izraela, a pomoćnici su njegovi zemljaci Rostislav Talis i Omer Barbiro. Četvrti sudija je Nael Odeh, a VAR sudije Ziv Adler i Eli Hacmon, svi iz Izraela.

Večeras u istom terminu Island dočekuje lidera grupe Portugal, a posljednje plasirani Lihtenštajn drugoplasiranu Slovačku.

Tabela grupe J: Portugal 9, Slovačka 7, Luksemburg 4, BiH i Island po 3 te Lihtenštajn 0 bodova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.